Βραβεία Emmy 2021: Θριάμβευσε το The Crown και το Ted Lasso

To Netflix έφυγε με τα περισσότερα βραβεία και ακολούθησαν HBO, Disney+ και Apple Tv+

Στην Μέκκα της κινηματογραφικής βιομηχανίας την διάσημη πόλη των Αγγέλων έλαβε χώρα η 73η τελετή των Βραβείων Emmy. Τα αποκαλούμενα τηλεοπτικά Όσκαρ τελέσθηκαν με όλα τα προβλεπόμενα αυστηρά μέτρα προστασίας ενάντια στον covid-19 φυσικά αλλά κυριότατα προσέφεραν στους τηλεθεατές του CBS την χαμένη αίγλη που έκλεψε από την βιομηχανία του θεάματος η πανδημία.

Ο θεσμός μπήκε και πάλι στις ράγες της κανονικότητας του και αποτέλεσε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον ότι η ανθρωπότητα αργά αλλά σταθερά αρχίζει να παίρνει την ζωή της πίσω. Οι τηλεοπτικές σειρές άλλωστε ήταν, είναι αυτά τα χρόνια της πανδημίας ο πιο σταθερός πυλώνας ψυχαγωγίας για το κοινό απανταχού του κόσμου.

Στο διαγωνιστικό πεδίο τα πράγματα υπήρξαν πολύ ξεκάθαρα. Οι ψηφιακές πλατφόρμες νίκησαν κατά κράτος τα παραδοσιακά κανάλια– με τα οποία συντονιζόμαστε πατώντας κουμπιά στο tv control μας-αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το μέλλον της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας θα περιλαμβάνει κλικ, ή touch screen επιλογές που θα παίρνανε από την παλάμη μας ή ίσως με τις φωνητικές εντολές μας. Το Netflix για άλλη μια φορά ανακηρύχθηκε ο απόλυτος κυρίαρχος νικητήριος πόλος φεύγοντας με 44 βραβεία. Ο μεγάλος αντίπαλος το HBO αποκόμισε 19 νίκες, η Disney+ ήρθε τρίτη, λαμβάνοντας 14 βραβεία, ενώ ακολούθησε η Apple Tv+  με 10 βραβεύσεις. 

Στους μεγάλους νικητές συγκαταλέγεται το The Crown το οποίο σκόραρε επιτυχημένα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφιο. Πήρε το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Σειράς, καλύτερου σεναρίου και σκηνοθεσίας στην αντίστοιχη κατηγορία ενώ κυριάρχησε και στους ηθοποιούς. Με βραβείο α’ γυναικείου ρόλου έφυγε- η βραβευμένη με όσκαρ για την Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου-η Ολίβια Κόλμαν, ο Τζος Ο Κόνορ αντιστοίχως για την ανδρική κατηγορία, ο Τομπίας Μένζιες για τον β’ ανδρικό ρόλο ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε και πάλι η Τζίλιαν Άντερσον η οποία έφυγε με το βαρύτιμο τρόπαιο για την απίστευτη ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι μετοχές της Apple tv+ ανέβηκαν σημαντικά χάρη στην κωμωδία Ted Lasso που σάρωσε όλα τα βραβεία στις κατηγορίες της κωμωδίας, στο σενάριο, στην σκηνοθεσία, στις ερμηνείες προεξέχοντος του Τζέισον Σουντέκις ο οποίος είναι στ’ αλήθεια απολαυστικός και στον β’ κύκλο της σειράς οπότε δικαίως έφυγε τροπαιοφόρος.  Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη για την ακαδημία για να κατασταλάξει στις επιλογές της. Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το επίπεδο έχει ανεβεί πολύ, οι απαιτήσεις του κοινού είναι πολύ περισσότερες οπότε η βιομηχανία του θεάματος γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. 

Ο Οίκος των Ουίνδσορ, διαθήκη του Φιλίππου, το εξώφυλλο στο Time

Η νίκη του The Corwn στα φετινά Emmy μόνο καλά νέα δεν είναι για τον Οίκο των Ουίνδσορ ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εν μέσω πλείστων σκανδάλων και συνακόλουθης ανεπιθύμητης δημοσιότητας. Ο 4ος κύκλος της δημοφιλούς σειράς που εξιστορούσε το γαμήλιο φιάσκο της Νταιάνας και του Καρόλου και αποκάλυπτε εμφατικά την παγωμένη οικογενειακή ατμόσφαιρα στο Μπάκινγκχάμ είχε ενοχλήσει την βρετανική βασιλική οικογένεια η οποία ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς από τους παραγωγούς του “στέμματος “ να διευκρινίσουν ότι όσα εκτυλίσσονται είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας και όχι για αναπαράσταση αληθινών συμβάντων.

Επί του παρόντος πάντως οι Ουίνδσορ πλήττονται από το ερωτικό σκάνδαλο του  Πρίγκιππα Ανδρέα ενώ περισσότερη δημοσιότητα, ειδικά στον σκανδαλοθηρικό τύπο, έφερε ο θάνατος του βασιλικού σύζυγου Φιλίππου. Το μεγάλο επίδικο είναι διαθήκη του εκλιπόντος η οποία αποφασίστηκε, σχεδόν με άκρα μυστικότητα  εν μέσω θέρους από τον σερ Άντριου Μακ Φάρλαν τον ανώτερο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια, να σφραγιστεί για ενενήντα χρόνια. Το σκεπτικό αυτής της περίεργης απόφασης; “Ο βαθμός της δημοσιότητας που θα προκαλούσε πιθανή δημοσιοποίηση της διαθήκης θα ήταν τόσο μεγάλος και εντελώς αντίθετος προς τον σκοπό της διατήρησης της τιμής του ανώτατου άρχοντα αλλά και των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας”. Οι κακές γλώσσες πάλι ισχυρίζονται ότι ίσως η μοιρασιά της περιουσίας του βασιλικού συζύγου να αποκάλυπτε ένα μεγάλο ερωτικό σκάνδαλο το οποίο θα έπληττε την ατσαλάκωτη εικόνα της βασιλικής οικογένειας. Εξ’ άλλου του Φίλιππου του άρεσε ο ποδόγυρος. Δεν το αρνήθηκε ποτέ αυτό κανένας βιογράφος. 

Φυσικά σταθερά στην αυλή του παλατιού σοβεί η κρίση των σχέσεων ανάμεσα στους  Ουίνδσορ και το ζεύγος Χάρι και Μέγκαν Μάρκλ. Οι σχέσεις του Πρίγκιπα  Χάρι και με τον πατέρα του- και επικείμενο βασιλιά- Κάρολο εξακολουθούν να είναι βαριά τραυματισμένες. Το Μπάκινγχαμ είναι κάτι παραπάνω από ενοχλημένο από την παρρησία  του ζεύγους, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ της Όπρα Γουίνφρει “The me you can’t see”( που προβάλλεται στην Apple tv+) όπου μίλησε ακόμη και για σταγονίδια φυλετικού ρατσισμού από μέλος της βασιλικής οικογένειας.  

Το νέο επεισόδιο στην διαμάχη των δυο πλευρών σχετίζεται με πρόσφατο εξώφυλλο που έκαναν ο Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε το ζεύγος στην λίστα με τις με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου και τους έβαλε στο εξώφυλλο του. Φιλοβασιλικές προσωπικότητες των media( που χρεώνουν έτσι κι’ αλλιώς στην ηθοποιό την απομάκρυνση του Χάρι από την οικογένεια του) επέκριναν δριμύτατα την φωτογραφική λήψη του εξωφύλλου διότι ο γαλαζοαίματος Χάρι βρίσκεται πίσω από την σύζυγο του αλλά και γιατί υπέστη τέτοια τεχνική επεξεργασία που τους κάνει να μοιάζουν με καρτούν. Γράφτηκαν και άλλες σαχλαμάρες περί ματωμένων διαμαντιών που δεν ισχύουν ενώ διατυπώθηκαν με αυθάδεια κριτικές γιατί ο Χάρι τόλμησε να χαρίσει στην συμβία του ένα πανάκριβο ρολόι που μητέρας του της αείμνηστης Νταιάνα με το οποίο η Μέγκαν Μάρκαλ πόζαρε στον φωτογραφικό φακό.

 Κατόπιν όλων αυτών ένα είναι σίγουρο. Εμείς ως φιλοθεάμων κοινό περιμένουμε πως και πως τον 5ο κύκλο του The Crown.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ