Αυθεντικός Μαραθώνιος: Έγινε… 40 και αναδεικνύει την Αθήνα – Νικητής ο Κενυάτης Κίπτο

Ο Κενυάτης Έντουιν Κίπτο είναι ο νικητής του εφετινού 40ού Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας. Ο Αφρικανός δρομέας έφτασε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και γνώρισε την αποθέωση.

Ο 40ος Μαραθώνιος Αθηνών, συνιστά έναν από τους πιο διάσημους αγώνες δρόμου στον κόσμο και έρχεται ξανά φέτος για να ενώσει δρομείς από όλο τον πλανήτη σε μια γιορτή της αθλητικής ψυχαγωγίας και της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. 

Επιχειρηματικότητα – Τουρισμός – Ανάπτυξη

Αποτελεί έναν σημαντικό καταλύτη για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας και της Αθήνας. Πέρα από την προβολή της χώρας ως τουριστικού προορισμού, ο Μαραθώνιος συνδέεται άμεσα με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η διοργάνωση ενός μεγαλεπήβολου αγώνα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή, την ασφάλεια, την υγεία, την τεχνολογία και την προώθηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των social media αλλά και κάθε λογής «εργαλείου» μάρκετινγκ. Το αναπτυγμένο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αθήνα προσφέρει ιδιάζουσες ευκαιρίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία.

Επιπλέον, ο Μαραθώνιος αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως καταστήματα εξοπλισμού, υγιεινής διατροφής, αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και την ψυχαγωγία, με αποτέλεσμα να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αυτό δίνει ώθηση στον τομέα του εμπορίου και συνεισφέρει στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης.

Συνολικά, ο Μαραθώνιος Αθηνών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας θετικής επιχειρηματικής περιβαλλοντικής συνθήκης στην Αθήνα, διευκολύνοντας τη συνεργασία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, προσελκύοντας επενδύσεις και προωθώντας την οικονομική ευημερία της περιοχής, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα ως μία εκπάγλου καλλονής πόλη που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις υπόλοιπες σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις.

Παροχές και υγειονομική επιτήρηση

Κατά μήκος της διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης των δρομέων. Εμφιαλωμένο νερό διατίθεται σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκκίνηση, στον τερματισμό, καθώς και στους ενδιάμεσους σταθμούς υποστήριξης στη διαδρομή. Επίσης, διατίθεται ισοτονικό ποτό σε ενδιάμεσους σταθμούς και τον τερματισμό για τους συμμετέχοντες δρομείς.

Όσον αφορά την υγεία των συμμετεχόντων, οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι όλοι οι δρομείς συμμετέχουν με δική τους ευθύνη. Δεν φέρουν ευθύνη για ζητήματα που αφορούν την υγεία των συμμετεχόντων. Συνιστάται σε όλους τους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο πριν από τη συμμετοχή τους.

Η διαδρομή

  1. Αφετηρία (0-4 χλμ): Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και τον Τύμβο για τα επόμενα 2,2 χιλιόμετρα. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.
  2. Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη): Η διαδρομή είναι επίπεδη.
  3. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ: Η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας.
  4. Από το 17ο μέχρι το 20ο χλμ: Η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ.
  5. Από το 20ο μέχρι το 25ο χλμ: Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ.
  6. Από το 27ο μέχρι το 28ο χλμ (Παλλήνη): Είναι επίσης ανηφορικό.
  7. Από το 30ο μέχρι το 31ο χλμ (κόμβος Σταυρού): Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινάει και η έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα την οποία ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.
  8. Από το 37,5 χλμ έως τον τερματισμό: Οι δρομείς διανύουν το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.
  9. Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.
  10. Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.
  11. Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).
  12. Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ο τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

 

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Ο ΟΠΑΠ αναδεικνύεται ως ο Μεγάλος Χορηγός του Μαραθωνίου, ενισχύοντας σημαντικά τον αγώνα. Με αφοσίωση στον αθλητισμό και την υποστήριξη διαχρονικών κοινωνικών πρωτοβουλιών, ο ΟΠΑΠ συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς αθλητικού προορισμού. Μέσα από αυτήν τη σημαντική συνεργασία, προάγει και αναδεικνύει στον υπερθετικό βαθμό τις αξίες του αθλητισμού, της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης, ενισχύοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και στηρίζοντας τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.

Σημαντικοί χορηγοί του 40ου Μαραθωνίου είναι επίσης εταιρείες όπως οι Aegean, Ergo, ΕΡΤ, Adidas, Stoiximan, ΑΥΡΑ, Powerade, Metropolitan, Τράπεζα Πειραιώς, Renault και Dole.

Νικητής του 40ου Μαραθωνίου ο Κενυάτης Έντουιν Κίπτο

Ο Κενυάτης Έντουιν Κίπτο είναι ο νικητής του εφετινού 40ού Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας. Ο Αφρικανός δρομέας έφτασε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν να χειροκροτήσουν τον πρώτο αθλητή και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτόν τον κλασικό αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ