Κορωνοϊός: 12.300 κρούσματα και 28 νεκροί στην Γερμανία!

Έκκληση Μέρκελ προς τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα και να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα.

Δραματική είναι η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Γερμανία, με τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων να φθάνουν τα 12.300 ( 8.198 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ), με 28 νεκρούς (12 όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας) και δεκάδες ασθενείς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία όλη της χώρας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια η Καγκελάριος της Γερμανίας  Άγκελα Μέρκελ έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά χθες το βράδυ, κάνοντας δραματική έκκληση προς τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και να παραμείνουν στα σπίτια τους και όχι σε πάρκα και πλατείες. 

Το πρωτοφανές διάγγελμα Μέρκελ

Σε έντονα φορτισμένη κατάσταση τόνισε πως επειδή δεν υπάρχει ακόμη ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την επιβράδυνση της διάδοσης του ιού στην χώρα, με στόχο  ώστε «να απλωθεί σε μήνες και να κερδίσουμε χρόνο» τόνισε η Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι «οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι άνευ προηγουμένου για την Γερμανία, αλλά είναι αναγκαίοι».

Η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν υπερβολικά, εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα συγκεντρωμένα σε λίγο χρόνο: «Δεν πρόκειται για αφηρημένους αριθμούς σε μια στατιστική, αλλά για έναν πατέρα ή έναν παππού, μια μητέρα ή μια γιαγιά, μία ή έναν σύντροφο. Είναι άνθρωποι.. Ας το καταλάβουμε αυτό».

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να δεχτούμε παθητικά την εξάπλωση του ιού», συνέχισε η Καγκελάριος, τονίζοντας ότι όσα μέτρα και αν λάβει το κράτος, το πιο αποτελεσματικό μέσο είμαστε εμείς οι ίδιοι. «Όλοι μετράνε, είναι αναγκαία κάθε προσπάθεια», είπε με αυστηρό ύφος  και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες και κυρίως να τηρούν αποστάσεις ο ένας από τον άλλον. «Αυτή τη στιγμή η απόσταση είναι ένδειξη φροντίδας. Πρέπει όσο το δυνατό να περιορίσουμε τον κίνδυνο να μεταδώσουμε τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια του διαγγέλματος.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η πρόταση-εντολή της Μέρκελ, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις ευπαθείς ομάδες να δείξουν υπευθυνότητα και να πειθαρχήσουν στα μέτρα περιορισμού εκδηλώσεων, μετακινήσεων και συναθροίσεων: «Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο να ληφθούν περισσότερα μέτρα, ακόμα πιο αυστηρά, ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού: «Ως κυβέρνηση θα εξετάσουμε τι πρέπει να διορθωθεί, αλλά και πού πιθανόν χρειάζεται κάτι ακόμη.Πρέπει, ακόμη και αν δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο, να ενεργήσουμε με καρδιά και λογική και έτσι να σώσουμε ζωές. Προσέξτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Μετά τον χθεσινό σοκαριστικό απολογισμό νέων κρουσμάτων το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας αποφάσισε χθες (18/3) όχι μόνο να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για απαγόρευση εισόδου πολιτών από τρίτες χώρες, αλλά και να την διευρύνει εκδίδοντας οδηγίες προς του πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μόνο για «πολύ σοβαρούς λόγους» και επιτρέποντας πλέον την είσοδο στην χώρα μόνο σε Γερμανούς, που επαναπατρίζονται ή σε πολίτες έχοντες «κατεπείγοντα λόγο ταξιδιού» στην Γερμανία από την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και την Δανία. Επιπλέον, όποιος προέρχεται από χώρα της Ε.Ε., επιτρέπεται να προσγειωθεί σε γερμανικό αεροδρόμιο μόνον εφόσον συνεχίζει το ταξίδι προς την πατρίδα του και όχι προς τρίτη χώρα!

«Θέλω εδώ και εβδομάδες να σπάσουμε την αλυσίδα της επιδημίας από το εξωτερικό προς την Γερμανία με δραστικά μέτρα. Είναι παράλογο να απαγορεύουμε στους ανθρώπους στην Γερμανία να πάνε στον κινηματογράφο και ταυτόχρονα να επιτρέπουμε να μπαινοβγαίνουν στην Ε.Ε. ταξιδιώτες από τις περιοχές υψηλού ρίσκου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν ήδη ενημερωθεί, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι δεν είναι ικανοποιημένος σε όλες τις περιπτώσεις από την ταχύτητα λήψης αποφάσεων από μέρους της Ε.Ε. και άλλων κρατών – μελών: «Την καθυστερημένη πρόταση της Κομισιόν για κοινή στάση σε ό,τι αφορά τα σύνορα, εγώ την εφάρμοσα αμέσως στην Γερμανία. Τώρα είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί από όλους η συμφωνηθείσα απαγόρευση εισόδου, προκειμένου να υπάρχει ενιαία διαχείριση των συνόρων».

Εξαίρεση στις απαγορεύσεις προβλέπεται για εμπορεύματα και εργαζόμενους κυρίως στους τομείς της υγείας και κρίσιμων υποδομών. 

Στο Βερολίνο, όπου άρχισε χθες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της λειτουργίας των περισσότερων εμπορικών καταστημάτων, η αστυνομία έκλεισε δεκάδες καταστήματα, τα οποία συνέχιζαν να λειτουργούν σε παράβαση των μέτρων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αστυνομία επέβαλε και υψηλά πρόστιμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ