Κορωνοϊός: “Τσουχτερά” τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Ποιους “παίρνει η μπάλα”

Ο ανεβασμένος αριθμός κρουσμάτων, η κατάσταση στις ΜΕΘ και η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, φαίνεται να πιέζουν την κατάσταση για νέα ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα, με στόχο κατά κύριο λόγο, τους ανεμβολίαστους.

Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα φαίνεται να «ξεφεύγει», με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνεχώς, τις ΜΕΘ να γεμίζουν, τη νέα μετάλλαξη να βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» και την κυβέρνηση να εξετάσει αρκετά ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα, με «στόχο» τους ανεμβολίαστους. Δραματικά τα νούμερα και χθες, με 6677 κρούσματα, 104 νεκρούς και 657 διασωληνωμένους.

Εκτός από την ήδη δραματική εικόνα που επικρατεί στο ΕΣΥ και την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ, «στο προσκήνιο» έχει έρθει δυναμικά και η νέα μετάλλαξη Όμικρον. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, έχει προέλθει από τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα και ήδη μπορούμε να την ανιχνεύσουμε και σε άλλες χώρες. Βρετανοί γιατροί και επιστήμονες τη χαρακτήρισαν ως τη χειρότερη μετάλλαξη που έχει υπάρξει ως τώρα, ενώ άλλοι μιλούν για μία ακόμη σχετικά ήπια μορφή του ιού. 

Όπως και να έχει, η παρουσία μιας νέας παραλλαγής του ιού, σε μία στιγμή που η χώρα «υποφέρει» από τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, είναι «κόκκινος συναγερμός» για την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ανεμβολίαστων πολιτών. 

Τα μέτρα που έχουν «πέσει στο τραπέζι»

Καθώς δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί το εάν τα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς ή όχι από τη νέα μετάλλαξη και με την επέλαση της δέλτα στη χώρα, η κυβέρνηση συνεδριάζει εκ νέου για νέα δραστικότερα περιοριστικά μέτρα, που όπως φαίνεται έχουν «στο στόχαστρο» τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Αρχικά, σήμερα συνεδριάζουν οι ειδικοί για την πανδημία και αναμένονται τα αποτελέσματα και οι νέες εισηγήσεις. Τέσσερις θα λέγαμε πως είναι κυριότεροι περιορισμοί που θα πιθανότατα θα ακούσουμε.

Πρώτον, οι ανεμβολίαστοι φαίνεται να αποκλείονται, πλέον και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Μέχρι τώρα ο ανεμβολίαστος πληθυσμός μπορεί να καθίσει στον εξωτερικό χώρο μιας καφετέριας, εστιατορίου κλπ, ενώ από εδώ και στο εξής μάλλον δεν θα γίνεται ούτε αυτό. 

Δεύτερον, αναμένεται η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, είτε εξωτερικούς είτε εσωτερικούς

Τρίτον, «στο τραπέζι έπεσε» και η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ στους εργαζόμενους σε τρία την εβδομάδα ή/και να απαιτείται rapid test 24ώρου αντί 48ώρου για πρόσβαση πχ στο λιανεμπόριο. 

Τέταρτον, ακόμη ένα μέτρο που ακούγεται σημαντικά, είναι τα rapid test για την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τι ισχύει για ένα γενικευμένο lockdown

Πολλές είναι οι θεωρίες που ακούγονται για ένα γενικευμένο ή τοπικά lockdown, με τον κόσμο να κάνει διάφορα σενάρια και τις επιχειρήσεις να αναρωτιούνται για το μέλλον. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, το ενδεχόμενο ενός lockdown φαίνεται να απέχει αρκετά από τα κυβερνητικά σχέδια.

«Δεν θα πάμε σε lockdown», επανέλαβε κατηγορηματικά ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων λόγω της μετάλλαξης «Ο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη διασπορά, να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη και να ενισχύσει το ΕΣΥ.

«Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης»,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην Καθημερινή.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι να μπουν σε lockdown οι ανεμβολίαστοι, αλλά να προστατευθεί η ζωή τους και γι’ αυτό το λόγο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει περιοριστικά μέτρα.

Ενθαρρυντική η πορεία των εμβολιασμών

Όπως φαίνεται, άλλος ένας λόγος που η κυβέρνηση δεν προχωρά, τουλάχιστον, ακόμη σε ένα γενικό κλείσιμο της χώρας, είναι και η θετική εικόνα των εμβολιασμών στη χώρα. Μετά τα νέα μέτρα που έχουν παρθεί τον τελευταίο καιρό, 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο ξεπεράσαμε τα 7 εκατ. σε πρώτες δόσεις και οι εμβολιασμοί σε αναμνηστικές δόσεις διαρκώς αυξάνονται, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500 χιλ. νέα ραντεβού.

Εν τέλει, λόγω του απρόβλεπτου της κατάστασης της πανδημίας, όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι ανοιχτά με τον «κλοιό να σφίγγει» κυρίως τους ανεμβολίαστους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ