Κυβέρνηση: Θα ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η μείωση των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα οι βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακολουθώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, οι τιμές στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε βασικά προϊόντα παραμένουν στα ύψη. 

Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να λάβει μέτρα ώστε να «ανακουφίσει» όσο το δυνατόν περισσότερο νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, που περνούν δύσκολες στιγμές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης, επεξεργάζονται σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για τις οικονομικά «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού, που μετά βίας αντεπεξέρχονται στην νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται στα όρια του και οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι στοχευμένες, διότι ακολουθεί ένας πολύ δύσκολος και απρόβλεπτος χειμώνας, καθώς η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση αναμένεται να βρεθούν στο «απόγειό» τους. 

Η χώρα μας αναμένεται να πάρει μια βαθιά οικονομική ανάσα την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου, καθώς το Eurogroup θα αποφασίσει την έξοδο της Ελλάδας – μετά από περίπου 12 χρόνια – από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Αυτό, εκτός των άλλων θετικών για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, σημαίνει και την εκταμίευση μια δόσης για την   χώρα μας, ύψους 748 εκατ. ευρώ.   

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που μίλησαν στο emea.gr, τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν μια πρώτη «μαγιά» για την υλοποίηση των μέτρων που θα αφορούν στην στήριξη των οικονομικά αδυνάτων. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να υλοποιηθούν «οριζόντια» μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δηλαδή, να παρθούν μέτρα που θα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας. 

Η κυβέρνηση έχει «δεσμεύσει» δημοσιονομικό χώρο 1,1 δισ. ευρώ συν περίπου 2,1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης για την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και το τέλος του χρόνου. 

Ωστόσο, αν η τιμή του φυσικού αερίου διατηρηθεί στα επίπεδα των 85 ευρώ, τότε θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος Αυγούστου και θα ενισχύσουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.   

Να σημειωθεί, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς τα μηνύματα από την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον τουρισμό είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Έτσι, τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα είναι πολύ περισσότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ