Μεσάνυχτα παρά πέντε για το οικοσύστημα: Οι συνέπειες των συνεχών δασικών πυρκαγιών μας χτυπούν την πόρτα 

Με την Πάρνηθα και τον Εθνικό Δρυμό, τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, να φλέγεται, το μέλλον αχνοφαίνεται δύσκολο και τίποτα δε θα είναι το ίδιο, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα που είτε καίγεται αυτή τη στιγμή είτε βλέπει στον αέρα τη στάχτη και τον καπνό να φτάνει και να καλύπτει σαν ένα ενιαίο σύννεφο όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αποπνικτική και θλιβερή.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν φυσικό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς κατά βάση θεωρούνται αποτέλεσμα αμέλειας ή εμπρησμών. Οι πυρκαγιές γίνονται συνεχείς και ανεξέλεγκτες, έχουν σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για τη χώρα. Από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος έως τις οικονομικές απώλειες και τις απειλές για την ανθρώπινη ευημερία, οι επιπτώσεις των συνεχών δασικών πυρκαγιών είναι άμεσες και όχι κάτι που μας απειλεί μακροπρόθεσμα.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είχαν βάση σε θεωρητικό επίπεδο κάποια χρόνια πριν. Σήμερα, βρισκόμαστε προ των ευθυνών μας αφού έχουν πάλι παραδοθεί στις φλόγες όσα δάση είχαν καταφέρει να γλιτώσουν από την καταστροφική μανία της εποχής μας που διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της και είναι πιο τρομακτική από κάθε φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Γιατί ακόμα και η φωτιά κάποια στιγμή σβήνει, η ανθρώπινη μανία και ανοησία όμως είναι απέραντες και φαίνεται να μην έχουν όρια. 

Η φωτιά που κατέκαψε την Ρόδο, την Κέρκυρα, το Αίγιο, την Κάρυστο, την Εύβοια, την Μαγνησία, την Αργολίδα, την Μεσσηνία, την Κορινθία, το Λαγονήσι, το Λουτράκι, τα Μέγαρα, τον Κουβαρά Αττικής, την Οινόη, τα Δερβενοχώρια, και όχι μόνο, τον Ιούλιο ήταν ο πρόδρομος για το νέο κύμα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή και διαλύει σπίτια, εκτάσεις, παίρνει ανθρώπινες ζωές. Στο δάσος της Δαδιάς, στη θέση Άβαντας, βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί μεταναστών,ενώ ένας ακόμη μετανάστης βρέθηκε νεκρός στη Λευκίμμη Έβρου και τρεις μέρες πριν ένας 80χρονος κτηνοτρόφος στη Βοιωτία έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις. Τις τελευταίες 3 ημέρες ξεκίνησαν 209 νέες εστίες φωτιάς με τα πιο δύσκολα μέτωπα να βρίσκονται σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία.

Όταν οι πυρκαγιές σβήσουν, κοπάσει ο άνεμος και μείνει μόνο η στάχτη θα πρέπει να αναμετρηθούμε με τον επόμενο αντίπαλο, τις συνέπειες που περιμένουν καρτερικά στο κατώφλι μας και είναι έτοιμες να περάσουν στο σπίτι και να το καταλάβουν. Οι φωτιές θα δώσουν τη θέση τους στις πλημμύρες, στις επιπτώσεις για την υγεία μας αλλά και για την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας και θα πλήξει εν καιρώ και το δυνατό χαρτί μας, τον τουρισμό. Οι συνέπειες μιας τέτοιας τεράστιας καταστροφής μπορεί να πάρει τη μορφή ντόμινο, με μια σειρά προβλημάτων όπως τα
ακόλουθα.

Υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Καθώς οι πυρκαγιές καίνε, απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η απώλεια φυτών και δέντρων και η επακόλουθη διάβρωση του εδάφους μπορούν να διαταράξουν τους κύκλους του νερού, οδηγώντας σε αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων και αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Απώλεια βιοποικιλότητας

Τα δάση φιλοξενούν αμέτρητα είδη, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και ενδημικά. Οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν τους βιόποπους, οδηγώντας στον εκτοπισμό και την απώλεια πολλών φυτικών και ζωικών ειδών. Η καταστροφή των οικοσυστημάτων διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία της βιοποικιλότητας, απειλώντας την επιβίωση απειλούμενων ειδών και μειώνοντας τη συνολική οικολογική ανθεκτικότητα.

Οικονομικές απώλειες, επίπτωση και στον τουρισμό

Οι οικονομικές συνέπειες των συνεχών δασικών πυρκαγιών είναι σημαντικές. Τα δάση παρέχουν πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως ξυλεία, δασικά προϊόντα και φαρμακευτικά φυτά. Η καταστροφή τους όχι μόνο οδηγεί στην απώλεια αυτών των πόρων, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από αυτούς, όπως η υλοτομία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Επιπλέον, η απώλεια τουριστικών εσόδων λόγω της καταστροφής γραφικών τοπίων και βιότοπων άγριας ζωής επιδεινώνει περαιτέρω τις οικονομικές απώλειες.

Κίνδυνοι για την υγεία

Οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές απελευθερώνουν τοξικούς ρύπους και σωματίδια στην ατμόσφαιρα, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Ο καπνός και οι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσουν υπάρχουσες καταστάσεις όπως το άσθμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κοινωνικός εκτοπισμός

Οι πυρκαγιές συχνά αναγκάζουν τις κοινότητες που ζουν μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ο εκτοπισμός των κοινοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές, καθώς οι άνθρωποι χάνουν τα προς το ζην και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικά μέσα συντήρησης και άλλους πιο ασφαλείς τόπους κατοικίας. Πολλοί δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους να επισκευάσουν τα σπίτια τους και ουσιαστικά αναγκάζονται να φύγουν και να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές έχουν βαθιές συνέπειες για μια χώρα, επηρεάζοντας το περιβάλλον, την οικονομία, την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική ευημερία. Απαιτείται επείγουσα δράση για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές πρόληψης και πυρόσβεσης, εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης της γης και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των
δασών για τις μελλοντικές γενιές, αν υπάρχουν δάση μέχρι τότε.

Με την Πάρνηθα και τον Εθνικό Δρυμό, τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, να φλέγεται, το μέλλον αχνοφαίνεται δύσκολο και τίποτα δε θα είναι το ίδιο, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα που είτε καίγεται
αυτή τη στιγμή είτε βλέπει στον αέρα τη στάχτη και τον καπνό να φτάνει και να καλύπτει σαν ένα ενιαίο σύννεφο όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αποπνικτική και θλιβερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ