Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 80 εκατ. από τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Η κυβέρνηση φορολογεί με 15% τα κέρδη των πολυεθνικών.

Η κίνηση της κυβέρνησης να φορολογήσει με 15% τα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών αναμένεται να αποδώσουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να τερματίσουν τη διαρροή φυσιολογικών εσόδων και να βάλει τέρμα στην ασυδοσία.

«Με το σχετικό νομοσχέδιο επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε καίρια και δυναμικά την εκτεταμένη φοροαποφυγή των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων. Ως Κυβέρνηση παραμένουμε σταθερά και απαρέγκλιτα υπέρ της ανάπτυξης και της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Είμαστε όμως εξίσου αποφασισμένοι να θέσουμε τέρμα στην ασυδοσία και τη διαρροή φορολογικών εσόδων. Εκτιμούμε πως η εφαρμογή του επιπλέον φόρου 15% σε όσες πολυεθνικές εταιρείες διαπιστώνονται παραβιάσεις του νέου νόμου, θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατ. ευρώ, με σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, το πραγματικό κίνητρο πίσω από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η προοπτική της επιστροφής αυτών των πόρων στην ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφευχθεί η προσπάθεια φοροαποφυγής.

«Η χώρα μας ενσωματώνει στο εθνικό της δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία που εισάγει ένα συμπληρωματικό φόρο έως 15% σε εκείνες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους, που πληρώνουν χαμηλότερους φόρους για λόγους αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι σταθερή πολιτική της κυβέρνησης, όπως και η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων.

Πρέπει, όμως, να διακριθεί από την προσπάθεια φοροαποφυγής. Η χρήση αθέμιτων πρακτικών είναι αυτό που επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα ενσωματώνει αυτή την Οδηγία, όχι μόνο για λόγους θεσμικής υποχρέωσης, αλλά και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ