Eurostat: Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 9,4% τον Απρίλιο

Στο 7,5% έφτασε στην Ευρωζώνη. Μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους από 44% σε 38%.

Στο 9,4% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Γεγονός που μεγαλώνει τις δυσκολίες των νοικοκυριών και μικραίνει τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις. Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 8%.

Οι εκτιμήσεις στην κυβέρνηση είναι ότι πλησιάζει το «ταβάνι» του φαινομένου, με την επισήμανση πως από τον Μάιο αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Το οικονομικό επιτελείο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, προβλέπει αισθητή πτώση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, αναμένει να καθοριστεί κάτω από το 6%. Βέβαια -πρέπει να επισημάνουμε πως- η επιβεβαιώση ή διάψευση των εκτιμήσεων, σχετίζεται άμεσα και σε καθοριστικό βαθμό με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον ενεργειακό εκβιασμό του Βλ. Πούτιν.

Μικρή άνοδος υπήρξε στον ετήσιο εναρμονισμένο δείκτη και στην Ευρωζώνη.Έφτασε στο 7,5% έναντι 7,4% τον Μάρτιο του 2022 και 1,6% τον Απρίλιο του 2021.

Παρά το γεγονός της μικρής αύξησης, στην Ευρώπη υπάρχει σκεπτικισμός και προβληματισμός. Αφού η ανοδική πορεία καταγράφηκε ενώ υπήρξε αντίθετη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38% από 44,4% τον προηγούμενο μήνα. Την ανιούσα, επήραν οι τιμές στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό αφού έφτασαν στο 6,4% από 5% τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μεταβολές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, καταγράφηκαν στην Εσθονία (19%), τη Λιθουανία (16,6%), τη Λετονία (13,2%), την Ολλανδία (11,2%) και τη Σλοβακία (10,9%).

Στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε 7,8% από 7,6% τον Μάρτιο. Τις μικρότερες αυξήσεις τιμών, αντίθετα, καταγράφουν η Μάλτα (4,9%), η Γαλλία (5,4%) και η Φιλανδία (5,6%).

Σε μηνιαίο επίπεδο -δηλαδή την μεταβολή των τιμών μέσα στον τελευταίο μήνα- οι τιμές στην Ευρωζώνη παρουσίασαν αύξηση 0,6%, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, καθώς ανήλθαν στο 2,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ