Φάκελος πετρέλαιο: Τι συμβαίνει με τις τιμές; Θα αυξηθούν μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ;

Ανησυχία έχει προκύψει μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια. Έχουν όμως βάση οι ανησυχίες αυτές;

Οι τιμές των καυσίμων είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, αφού το κόστος έχει «εκτοξευτεί» τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το κόστος ανά λίτρο ξεπέρασε αρκετά τα 2 ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία διόρθωση των τιμών που προσωρινά «ανακουφίζει» σε έναν βαθμό τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η είδηση λοιπόν ότι ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1 εκατ. Βαρέλια τον Ιούνιο (και ίσως και τον Ιούλιο) δημιούργησε ανησυχία στους καταναλωτές που φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις.

Θέση για το ζήτημα πήρε ο Κωστής Σταμπόλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην στρατηγική που προσπαθεί να ακολουθήσει η Σ. Αραβία και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Υπάρχει μια δυσαρμονία και μια απειθαρχία στις τάξεις του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί διακαώς να αυξήσει τις τιμές και προτίθεται η ίδια, όπως λέει, να μειώσει την μαζική παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι», εκτίμησε αρχικά ο κ. Σταμπόλης.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι δύο μεγάλοι παίκτες μέσα στον ΟΠΕΚ είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που μάλιστα έχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα. «Μέχρι τώρα και ακόμη και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στους δύο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η Ρωσία δεν βλέπει το λόγο, ούτε θέλει να μειώσει την παραγωγή της. Ίσα ίσα προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμα και με μεγάλες μειώσεις στα φορτία τα οποία παραδίδει να κρατήσει τις χρηματοοικονομικές ροές σταθερές, άρα και με μικρότερη τιμή. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει να έχει έσοδα για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Παράγεται περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που μπορεί να απορροφηθεί»

Σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθούν οι χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και την πορεία των τιμών στα διυλιστήρια διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά απ’ ό,τι μπορεί να απορροφηθεί γεγονός που θα συμβάλλει ώστε να διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα».

«Ο ΟΠΕΚ καλύπτει το 44 – 45% της παγκόσμιας παραγωγής» πρόσθεσε ο κ. Σταμπόλης εστιάζοντας στις διχογνωμίες και τις διαφορετικές στρατηγικές εντός του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.

Το χρονικό της ανησυχίας

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 4 Ιουνίου η  Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη, των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής της Ρωσία.

«Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η παράταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2024» είπε ο Νόβακ, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.

Παρά την αιφνιδιαστική απόφαση, τον Απρίλιο, για μείωση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου δεν εκτοξεύτηκε, όπως φοβούνταν πολλοί αναλυτές. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κυμαίνεται σήμερα στα 76 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI στα 71 δολάρια, πολύ μακριά από τα 140 δολάρια που είχε φτάσει η τιμή τον Μάρτιο του 2022, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής, καθώς με το πετρέλαιο χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει να κερδίσει κάτι από την αύξηση της τιμής. Λόγω των δυτικών κυρώσεων, επιτρέπεται να εξάγει πετρέλαιο σε τιμή ίση ή μικρότερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Πάνω από αυτό το όριο, απαγορεύεται στις εταιρείες (ασφάλειες, ναυτιλιακές) να της παράσχουν τις υπηρεσίες τους για τη θαλάσσια μεταφορά του μαύρου χρυσού.

«Δεν είχαμε διαφωνίες. Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της αγοράς», διαβεβαίωσε ο Νόβακ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ