Έως τις 5 Φεβρουαρίου η προθεσμία αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να καταβληθεί η 2η δόση του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο στους δικαιούχους.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα λήγει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, και εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων δεν θα ξεπεράσει τις 500.000.

Πιο συγκεκριμένα, έως σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 452.000 αιτήσεις, ωστόσο αναμένεται πως απομένουν λιγότερες από 50.000, αν και οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επίδομα εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 νοικοκυριά, αλλά και όσοι λαμβάνουν επιδότηση για άλλες πηγές θέρμανσης (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται πως το ύψος της ενίσχυσης για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 και εμφανίζεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους ζεσταίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, καυσόξυλα κ.αλ.

Συγκεκριμένα:

  • εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και
  • εισόδημα έως 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • εισόδημα έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο
  • η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Στην πλατφόρμα myΘέρμανση οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Επίδομα θέρμανσης με πετρέλαιο

Έως το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένη να  καταβληθεί και η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο. Θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Ιανουαρίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωρηθεί έως και 15 Φεβρουαρίου 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ