Στο 50% το επιτόκιο δανεισμού στην Τουρκία

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «κυλά» στο 4,53%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε από το 45% στο 50% το επιτόκιο δανεισμού, στέλνοντας μήνυμα ότι θα συνεχίσει την πολιτική περιορισμού της ρευστότητας, σε περίπτωση που οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΡΡΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που επικαλείται ο Guardian «η κύρια τάση του μηνιαίου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου, με οδηγό τον πληθωρισμό του κλάδου των υπηρεσιών. Ενώ οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθηκαν, συμβάλλοντας στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, άλλοι δείκτες βραχυπρόθεσμα δείχνουν μια συνεχιζόμενη ανθεκτική πορεία της εγχώριας ζήτησης». Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία. 

Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν όψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως  η κυβέρνηση του θα προστατεύσει τους πολίτες από τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού. «Θα προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών μας από τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα το κάνουμε δουλεύοντας, όχι χρησιμοποιώντας ψεύτικους αριθμούς».

Στις αρχές του Μαρτίου, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός κατεγράφη τον Φεβρουάριο στο 67,07%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «κυλά» στο 4,53%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ