Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς οραματίζεται το Τέξας ως την «παγκόσμια πρωτεύουσα» καθαρής ενέργειας, επενδύοντας εκατ. δολάρια

Μισό εκατομμύριο Τεξανοί εργάζονται στη βιομηχανία πετρελαίου & φυσικού αερίου και η καινοτόμος τεχνογνωσία τους μπορεί να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές και να αλλάξει τον κόσμο

Οι πιο αξιόλογοι καινοτόμοι που χτίζουν το μέλλον τής καθαρής ενέργειας της Αμερικής βρίσκονται στην Πολιτεία του Τέξας, λέει Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος ταξιδεύει συχνά εκεί για να έρχεται σε επαφή με τους ντόπιους επιχειρηματίες και να παίρνει πληροφορίες για τις εξελίξεις.

«Αν θέλετε να δείτε πώς είναι η αιχμή της ενέργειας του μέλλοντος θα ήταν δύσκολο να βρείτε ένα μέρος καλύτερο από το Τέξας. Μεγάλες εταιρείες κάνουν θραύση και γράφουν «ιστορία» όχι μόνο στο Νοτιοανατολικό Τέξας αλλά σε ολόκληρη την Πολιτεία. Κάθε μία υπόσχεται ένα τεράστιο όφελος για την τοπική οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», λέει ο αμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής, Μπιλ Γκέιτς.

«Ο κόσμος διέρχεται μια ενεργειακή μετάβαση αυτή τη στιγμή, που τροφοδοτείται από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Ο ρυθμός της καινοτομίας στην καρδιά αυτής της μετάβασης συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου εμού) τόλμησαν να φανταστούν. Η πρόοδος με κάνει πολύ αισιόδοξο για το μέλλον – και ενθουσιασμένο για τον ρόλο που θα παίξουν οι αμερικανικές κοινότητες, ειδικά σε μέρη όπως το Τέξας. Η Breakthrough Energy και εγώ έχουμε επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματίες, ιδρύματα και έργα με έδρα το Τέξας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά είναι ένα στοίχημα για το οποίο είμαι σίγουρος». 

Ποιος είναι ο λόγος που το Τέξας αποτελεί μεγάλη δύναμη στον τομέα της ενέργειας;

Ο λόγος είναι ο ίδιος ο λαός. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Τεξανοί εργάζονται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι δεξιότητές τους μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στις βιομηχανίες επόμενης γενιάς. Αυτό το εργατικό δυναμικό θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ραχοκοκαλιάς της νέας παγκόσμιας οικονομίας καθαρής ενέργειας και θα εδραιώσει την ενεργειακή ηγεσία του Τέξας για τις επόμενες γενιές.

Πολλές από τις εταιρείες ήδη απασχολούν ή σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους εργάτες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Infinium, η οποία εργάζεται για καθαρά καύσιμα επόμενης γενιάς για φορτηγά, πλοία, ακόμη και αεροπλάνα. Το εργοστάσιο που εδρεύει στο Corpus Christi, όπου μετατρέπει τα απόβλητα CO2 και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ηλεκτροκαύσιμα (eFuels) για φορτηγά έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Amazon και σύντομα, οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα καύσιμα eDiesel που φτιάχνονται από νερό και διοξείδιο του άνθρακα της Infinium.

Η εταιρεία τέθηκε σε λειτουργία τον προηγούμενο Οκτώβριο και είναι, μια από τους πρώτους κατασκευαστές ηλεκτρικών καυσίμων στον κόσμο, η οποία μετέτρεψε την παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα από ιδέα σε πραγματικότητα. H μονάδα Infinium στο Corpus Christi έχει έδρα το Σακραμέντο της Καλιφόρνια και ένας από τους επενδυτές της είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Τα πράσινα καύσιμά της χρησιμοποιούν εκτός από τον κολοσσό Amazon και η American Airlines.

Ειδικοί πιστεύουν μάλιστα πως εάν η χρήση αυτών των καυσίμων επεκταθεί, θα μπορούσε να κάνει ακόμα και τον κλάδο των μεταφορών βιώσιμο, με έμφαση στις αερομεταφορές και τα βαριά οχήματα.

Το «κλειδί» της Infinium είναι ότι τα καύσιμα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κινητήρες που ήδη υπάρχουν, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να προσαρμόσουν τους στόλους τους.

«Η μετάβαση σε ένα νέο καύσιμο θα είναι ομαλή και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τη δουλειά που κάνουν για τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα ή το SAF -το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές από τα αεροπορικά ταξίδια έως και 90%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας», λέει ο Γκέιτς.

Η Infinium βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής μιας παλιάς μονάδας αερίου σε υγρό καύσιμο στο Δυτικό Τέξας σε μια νέα εγκατάσταση που θα αυξήσει την ικανότητα της εταιρείας για παραγωγή ηλεκτρονικών καυσίμων δέκα φορές. «Το πρόγραμμα Breakthrough Energy’s Catalyst έχει επενδύσει σε αυτό το πρώτο εργοστάσιο στο είδος του και ανυπομονώ να το δω όταν ολοκληρωθεί».

Μια άλλη εταιρεία που εργάζεται σε έναν διαφορετικό τρόπο επαναχρησιμοποίησης του CO2 είναι η Mars Materials, η οποία αναπτύσσει μια έξυπνη τεχνική για τη μετατροπή του δεσμευμένου άνθρακα σε ένα από τα βασικά συστατικά των ανθρακονημάτων, ένα εξαιρετικά ελαφρύ, αλλά εξαιρετικά ισχυρό υλικό που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε: από ρούχα μέχρι κουφώματα αυτοκινήτων. Η ομάδα Mars Materials μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Τέξας.

Και οι δύο εταιρείες μετατρέπουν το CO2 σε χρήσιμα προϊόντα. Τα επιχειρηματικά τους μοντέλα υποθέτουν ότι θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Ευτυχώς για αυτούς, το Τέξας βρίσκεται επίσης στη διαδικασία να γίνει πρωτεύουσα για άμεση σύλληψη αέρα. Το DAC είναι η διαδικασία απομάκρυνσης του άνθρακα απευθείας από τον αέρα.

Ο δεσμευμένος άνθρακας μπορεί, είτε να απομονωθεί υπόγεια, είτε να επαναχρησιμοποιηθεί από εταιρείες όπως η Infinium και η Mars Materials. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το Τέξας έχει το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης DAC στη χώρα και θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 400.000 θέσεις εργασίας έως το 2050.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ