Στα χέρια των ξένων επενδυτών το ΧΑ- Αγοραστές στα blue chips θεατές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για επενδύσεις.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Coca- Cola και Πειραιώς δεν άφησαν το ΧΑ να διορθώσει χθες, με τους Έλληνες επενδυτές να έχουν αποσυρθεί στο πρώτο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης και τους ξένους να ψαρεύουν μετοχές με την ησυχία τους. Η μεν Coca- Cola υποτιμημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό έστειλε μήνυμα «χτυπώντας» με τις επιδόσεις της, τις εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς, όπου οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν βοηθήσει (και από το emea.gr), με μερικά σωστά νούμερα, η διοίκηση του CEO Χρήστου Μεγάλου, είχε και θετικές εκπλήξεις.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο τίτλοι να παλεύουν στο πτωτικό πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Ειδικά η Coca-Cola είχε φύγει από νωρίς με άνοδο 6% και έδειχνε πρωτοφανή δύναμη.

Σε υποστήριξή τους σύντομα ήρθαν και οι άλλες τραπεζικές μετοχές, ειδικά η ΕΤΕ και ο ΟΤΕ και η αγορά γύρισε, σε μία συνεδρίαση που έγινε φανερή και εξέπληξε η διαφορά αντίληψης των Ελλήνων επενδυτών σε σχέση με τους ξένους. Οι μετοχές των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν είχαν διάθεση και γύρισαν ανοδικά λίγο και μόνον στο τέλος. Οι περισσότεροι Έλληνες επενδυτές θεσμικοί και ιδιώτες, έχουν αποδειχθεί πολύ σοβαροί έως και συντηρητικοί, μετά από χρόνια εγκλωβισμών και οικονομικής δυσπραγίας.

Χθες, οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν όλες σε φουλ ανοδικό τέμπο, με εξαίρεση μόνον τη Μαδρίτη και το ΧΑ που είχε αγοραστές στα blue chips παρακολουθούσε, μέχρι αργά το μεσημέρι. Στη Wall Street ακόμα κι Dow Jones γύρισε ανοδικά ενώ ο S&P επέστρεψε στις 5.000 μονάδες.

Το ΧΑ δεν είναι ακριβό, ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν για την κρίση στη Μέση Ανατολή ή για την ακριβή Wall Street που τρέχει χωρίς σταματημό. Η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων έχει απομακρυνθεί προς τον Ιούνιο και για τη Fed, μετά την ΕΚΤ, αλλά η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και με αυτά τα ακριβά επιτόκια. Θα ωφεληθεί πολλαπλά από τη μείωσή τους στη συνέχεια.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι πρώτες αυξήσεις σε εργαζομένους που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα και θα ευνοήσουν την ανάπτυξη περαιτέρω, ενισχύοντας την κατανάλωση. Τα τραπεζικά δάνεια όμως κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σημαντικές βάσεις στην οικονομία. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για επενδύσεις. Η αγορά είναι σε καλή κατάσταση κι έχει ειδήσεις και εφεδρείες, που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ