Οι καλύτερες επιλογές για επένδυση σε EFT: VUG και QQQ

Ανάμεσα στα ανερχόμενα ETF είναι το Vanguard Growth Fund (VUG) και το Invesco QQQ Trust (QQQ).

Τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Exchange-Traded Funds ή ETF) είναι ένα είδος συγκεντρωτικού επενδυτικού τίτλου. Λειτουργούν όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, αλλά αγοράζονται και πωλούνται μαζί, σαν μια κανονική μετοχή. Συνήθως είναι συνδεδεμένα με έναν δείκτη μεγάλου χρηματιστηρίου ή με έναν κλάδο επένδυσης και επηρεάζονται αντίστοιχα από αυτόν. Αλλά το βασικό είναι ότι πρόκειται για ομάδα μετοχών και όχι για μία συγκεκριμένη μετοχή.

Ανάμεσα στα ανερχόμενα ETF είναι το Vanguard Growth Fund (VUG) και το Invesco QQQ Trust (QQQ).

Τα δύο αυτά κεφάλαια ασχολούνται με τον τομέα της τεχνολογίας και τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει πολλούς επενδυτές, κυρίως λόγω των τεράστιων εταιριών τεχνολογίας όπως η Google, η Microsoft και η Tesla.

Όσοι κάνουν ενδελεχή έρευνα θα δουν ότι τα δύο αυτά κεφάλαια έχουν πολλά θετικά και λίγα αρνητικά, αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο για τους επενδυτές να αποφασίσουν σε ποιο από τα δύο EFT να «βάλουν» τα χρήματά τους. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση των επενδυτών.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά των δύο αυτών EFT, πώς επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται από την αγορά.

Τα πλεονεκτήματα των ETF

Τα ETF είναι επενδυτικά μοντέλα που προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα που δεν έχουν άλλα είδη επενδύσεων.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αξιοπιστία τους και το σχετικά χαμηλό ρίσκο της επένδυσης. Ασχολούνται κυρίως με εταιρείες τεχνολογίας, ομαδοποιώντας τις επενδύσεις. Δεν επενδύονται, λοιπόν, τα χρήματά σας σε μία μόνο εταιρεία, η οποία, όσο αξιόπιστη και να είναι, μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να δεχθεί ένα πλήγμα, είτε στην αξία της είτε στη φήμη της, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της.

Αντιθέτως, στοχεύουν σε διάφορες μετοχές, οι οποίες δεν είναι δυνατό να έχουν όλες πτώση, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν το ρίσκο. Δεν ασχολούνται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, στον βαθμό που κάποιοι τα έχουν παρομοιάσει με παιχνίδια καζίνο, λόγω της τύχης και των πολλών αστάθμητων παραγόντων που διέπουν τη λειτουργία τους.

VUG

To Vanguard Growth Fund αποτελείται από τις 208 μετοχές που βρίσκονται στον δείκτη του Κέντρου Έρευνας Τιμών Χρεογράφων (CPRS) του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Στις 208 αυτές μετοχές περιλαμβάνονται διάφοροι κλάδοι, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο τομέας της τεχνολογίας, ο τομέας της ενέργειας και ο τομέας των ακινήτων. Ασχολείται, λοιπόν, με πολλούς κλάδους, που κάνουν τις επενδύσεις πιο ασφαλείς, καθώς ένας τομέας μπορεί να βρίσκεται σε πτώση, ενώ ο άλλος να ανεβαίνει.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας όπως η Apple και η Microsoft αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου, με τις «Υπέροχες Επτά» να βρίσκονται στο επίκεντρο της επένδυσης. Βασιζόμενο στην ευέλικτη δομή του, το VUG βλέπει συνεχώς την αξία του να ανεβαίνει, με την ετήσια απόδοση να κυμαίνεται γύρω στο 5,9%, ενώ κατά καιρούς έχει σημειώσει αύξηση έως και 40%. 

QQQ

Το Invesco QQQ Trust βασίζεται στον δείκτη Nasdaq-100 και παρακολουθεί τις 100 μεγαλύτερες μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Nasdaq.

Πολλοί θεωρούν το συγκεκριμένο EFT έχει καλύτερη ισορροπία καθώς δεν βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις εταιρείες τεχνολογίες. Πρόσφατα έριξε το βάρος μακριά από την τεχνολογία σε πιο ανερχόμενους και πιο σταθερούς επενδυτικούς τομείς, ενώ τους τελευταίους μήνες το QQQ έχει κάνει μεγάλα άλματα ανάπτυξής.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αρνητικά για το συγκεκριμένο EFT, καθώς το ποσοστό που παρακρατείται για διοικητικά, διαφημιστικά και λοιπά έξοδά είναι σαφώς υψηλότερα από άλλα EFT. Μπορεί, λοιπόν, από πολλές απόψεις να μοιάζει καλύτερη ως επένδυση, αλλά θα πρέπει να μειώσει τα έξοδα για να γίνει πιο ανταγωνιστικό ως κεφάλαιο EFT.

Πώς να επιλέξω ανάμεσα στο VUG και το QQQ;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, και γι’ αυτό δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ποιο από τα δύο EFT που αναφέραμε πιο πάνω είναι καλύτερο και ποιο θα έχει καλύτερη απόδοση τα επόμενα χρόνια.

Είτε είστε έμπειρος επενδυτής είτε κάνετε τώρα τα πρώτα βήματά σας στον κόσμο των επενδύσεων, θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας, να βρείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε EFT, να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά και να εμπιστευτείτε την κρίση και το ένστικτό σας. Καμία από τις δύο επενδύσεις δεν προσφέρει 100% εγγύηση για μεγάλα έσοδα.

Σημείωση: Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αποτελούν προτάσεις για επένδυση σε κανένα από τα δύο EFT. Θα πρέπει πάντα να κάνετε τη δική σας έρευνα πριν επενδύσετε οπουδήποτε, είτε σε EFT είτε οπουδήποτε αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ