Πρωινό σχόλιο: Επιστρέφουν οι διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη και το ΧΑ είναι με discount

Η Citigroup έβγαλε report, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν εισροές διεθνών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν σημειώσει ένα ράλι περίπου 10% από την αρχή του χρόνου.

Ενώ είναι φανερό ότι αγοραστές και πωλητές δεν συναντιούνται σε αυτές τις τιμές είναι σαφές ότι οι συναλλαγές κυριολεκτικά εξαφανίζονται όταν οι τιμές υποχωρούν. Αντίθετα τα πράγματα κινούνται καλύτερα όταν οι τιμές ανεβαίνουν. Κάποια στιγμή λοιπόν θα γίνει το αποφασιστικό βήμα και θα δοθεί κατεύθυνση και θα φανεί προς τα πού μπορεί να κινηθεί πραγματικά η αγορά.

Στη Wall Street πάντως είχαν την Παρασκευή πολύ δυνατή συνεδρίαση και όλοι οι δείκτες έκλεισαν ανοδικά. Ο μεν δείκτης Dow Jones, κράτησε με δυσκολία το θετικό πρόσημο καθώς τα κέρδη του ροκανίστηκαν προς το τέλος.

Αντίθετα οι δείκτες που έχουν σημασία, δηλαδή ο δείκτης S&P500 είχε εξαιρετική συνεδρίαση και επανήλθε με άνεση πάνω από τις 5.300 μονάδες με άνοδο 0,70%. Ο δείκτης Nasdaq ακόμα περισσότερο με άνοδο 1,10% έφθασε τις 16,920 μονάδες χάρη στην Nvidia και τις ισχυρές τεχνολογικές εταιρίες. Τα μεγαλύτερα κέρδη έγραψαν, οι TESLA και META ακολούθησαν Nvidia, AMD και Apple, με κέρδη επίσης Microsoft, ARM, Alphabet. Μόνο η Amazon υποχώρησε από τις σημαντικές εταιρίες.

Η Wall Street έχει αργία σήμερα και είναι χαρακτηριστική η δύναμη που έβγαλε η αγορά τους με τρεις ημέρες χωρίς συνεδρίαση να μεσολαβούν. Εντός της εβδομάδας, εκτός από τα εταιρικά κέρδη που γενικά πήγαν καλά και ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις, αναμένουμε αυτή την εβδομάδα στοιχεία για το δείκτη που παρακολουθεί η Fed και λέγεται ότι είναι ο αγαπημένος δείκτης των μελών της και λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη. Είναι ο δείκτης προσωπικών δαπανών και κατανάλωσης.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή η Citigroup έβγαλε report σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν εισροές διεθνών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν σημειώσει ένα ράλι περίπου 10% από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με τον οίκο είμαστε πλέον σε σημείο καμπής και αν οι ροές κεφαλαίων συνεχιστούν στην Ευρώπη, θα αντιστρέψουν την εικόνα.

Τη διαφορά φαίνεται ότι κάνουν οι ενεργοί διαχειριστές για πρώτη αφορά από τις αρχές του 2022 (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία που έπληττε κυρίως την Ευρώπη) όταν έγιναν πωλητές, ενώ τα παθητικά κεφάλαια έμειναν αγοραστές των ευρωπαϊκών μετοχών σε αυτό το διάστημα.

Το ΧΑ μπορεί να διαφοροποιηθεί θετικά για τους επενδυτές αυτούς γιατί η ελληνική οικονομία σημειώνει ανάπτυξη μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί και οι ελληνικές τράπεζες που ήταν το αγκάθι με τα ανοίγματα, έχουν μειώσει τα ΜΕΑ στο 4%.

Επιπλέον, η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή και ακόμα και οι εταιρίες που σημείωσαν ιστορικά υψηλά, διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ