Απουσίαζαν οι αγοραστές στο ΧΑ, βάρυνε το κλίμα στην Ευρώπη

Η άνοδος της ακροδεξιάς -ειδικά όμως στη Γαλλία έχει χαλάσει πολύ το κλίμα και οι πιέσεις πέρασαν σε ομόλογα και μετοχές

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ο μικρός τζίρος και η απουσία ειδήσεων και η αυτοσυγκράτηση των αγοραστών παρά τη μεγάλη ρευστότητα βάρυνε τις διαθέσεις, αλλά η πτώση στο εξωτερικό ήταν μεγάλη. Ποσοστό 1,99% έχανε ο Cac-40 στο Παρίσι και 1,96% έχανε ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη. Ποσοστό 2,18% έχανε ο δείκτης στο Μιλάνο και 1,59% έχανε ο δείκτης στη Μαδρίτη.

Έχει χαλάσει πολύ το κλίμα στην Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς, ειδικά όμως στην περίπτωση της Γαλλίας που ενδέχεται να έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών ομολόγων.

Η Λεπέν μπορεί να αποδειχθεί ανάλογη περίπτωση Λίζ Τρας, (πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας) που έσπασε ρεκόρ βραχύβιας παραμονής στην πρωθυπουργική κατοικία. Πάντως στο ΧΑ η αστάθεια δεν κρύβεται, ούτε οι επιθέσεις των πτωτικών παικτών, που όταν οι ξένοι δεν αγοράζουν, κυριαρχούν όσο οι τιμές παραμένουν υψηλά. Αν δεν μπορεί να ανέβει μοιραία θα υποχωρήσει, κι αυτό συνέβη χθες, συνοδεία δυσάρεστων εικόνων από τις αγορές στην Ευρώπη.

Κι όμως το κουβάρι των ειδήσεων ξετυλίχθηκε από θετικό γεγονός την πτώση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, άλλο ένα καλό νέο που διευκολύνει σε μείωση των επιτοκίων τη Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ).

Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11:30 πέρασε σε αρνητικό έδαφος και κατέληξε στα χαμηλά της ημέρας, στις 1.438.44 μονάδες με πτώση 0,88%. Ο περιορισμένος τζίρος ξανά κάτω από 90 εκατ. ευρώ στα 84,75 εκατ. ευρώ με 14,77 εκατ. ευρώ σε πακέτα, είναι ενδεικτικός της εικόνας. Μόλις 70 εκατ. ευρώ καθαρός τζίρος χωρίς πακέτα, δεν ήταν αρκετές για να αναχαιτίσει τις πωλήσεις με κακό διεθνές κλίμα και εποχικότητα που γενικά δεν είναι ευνοϊκή.

Από την άλλη πλευρά, σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα του ΧΑ από οποιαδήποτε άλλη αγορά, άλλωστε είναι με discount το οποίο η πτώση μεγαλώνει κι άλλο, ενώ έχει πολύ καλύτερο σενάριο από άλλες αγορές, με μεγαλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη πτώση πληθωρισμού τον τελευταίο μήνα, σχέδιο για μείωση του χρέους με πρόωρη εξόφληση 8 δισ. ευρώ και επίσης σχέδιο για συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν πάντως, ακόμα και η Eurobank που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s με αξιολόγηση συνοδευόμενη από θερμά λόγια. Όμως στις 10 μετοχές με το μεγαλύτερο τζίρο μόνον ο ΟΠΑΠ, αντιδρούσε θετικά χθες, ενώ η Jumbo πετύχαινε μετά από διακυμάνσεις να κλείσει αμετάβλητη.

Η Eurobank είχε το μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας με πακέτα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, και υποχώρησε 0,42% με πωλήσεις που μαζύτηκαν στο τέλος της συνεδρίασης μετά τις 16:00. Αλλά τη μεγάλη πίεση αντιμετώπισε η Εθνική Τράπεζα και η Metlen/Mytilineos, με πτώση μεγαλύτερη από 2% ενώ η Alpha Bank πάλεψε και υποχώρησε οριακά, καθώς άλλωστε παραμένει η πιο υποτιμημένη στον κλάδο. Πτώση και για την Πειραιώς, τον ΟΤΕ τη ΔΕΗ, τη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. Άνοδος για ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Optima Bank, ΣΑΡΑΝΤΗ και Fourlis.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,85% στις 3.497.08 μονάδες, ο δείκτης FTSEM έκλεισε στις 2.288.42 μονάδες με πτώση 0,98% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,24% στις 1.285.41 μονάδες. Συνολικά 27 μετοχές σημείωσαν άνοδο και 85 υποχώρησαν.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ