Πρωινό σχόλιο: Οι επενδυτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ρίσκου και πιθανής ανταμοιβής

Δεν έχει αλλάξει κάτι στην ελληνική οικονομία ούτε υπάρχει λόγος να υποχωρούν οι ελληνικές μετοχές.

Θετικά μπήκε ο Ιούλιος για τις αγορές. Στην Ευρώπη οι αγορές έδειξαν μικρή ανακούφιση, αλλά οι απαντήσει θα δοθούν μετά το δεύτερο γύρο. Ωστόσο, οι πιθανότητες να αποφύγει η Γαλλία μία ακροδεξιά κυβέρνηση, έχουν αυξηθεί, παρά την ήττα του Μακρόν, η οποία προβληματίζει.

Έτσι, σε ένα κλίμα αβεβαιότητας μπορεί να πορευτούν οι αγορές και το ΧΑ θέτοντας το ερώτημα σε κάθε επενδυτή ξεχωριστά. Να πάρει το ρίσκο όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα, μια κι έχουν διορθώσει οι τιμές και υπάρχουν ελκυστικές επιλογές; Ή να αποφύγει την εμπλοκή διατηρώντας το μίνιμουμ των θέσεων κι αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω έκθεση μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Ακόμα κι αν ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα νέα είναι θετικά, είναι βέβαιο ότι οι αγορές με έναν τρόπο θα το έχουν προεξοφλήσει. Συνεπώς, αυτοί που σκέφτονται ότι θα αγοράσουν αλλά σε μία εβδομάδα γιατί θέλουν -με το δίκιό τους- να αποφύγουν το μεγάλο ρίσκο τώρα, ενδέχεται να πέσουν πάνω σε ρευστοποιήσεις κερδών από αυτούς που ρισκάρισαν και θέλουν την ανταμοιβή τους.

Δεν έχει αλλάξει κάτι στην ελληνική οικονομία ούτε υπάρχει λόγος να υποχωρούν οι ελληνικές μετοχές. Η οικονομία πάει καλά, η ανάπτυξη παραμένει μεγαλύτερη από αυτήν στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός μαζεύτηκε έντονα τον προηγούμενο μήνα και τώρα που οι τράπεζες δίνουν και μερίσματα, το ΧΑ θα μοιράσει ποσά ρεκόρ στους επενδυτές και θα δημιουργήσει μεγάλη ρευστότητα για τη συνέχεια.

Τα άλλα καλά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου, όπως πάντα, οι δημοσιεύσεις της στήλης ήταν παρακινδυνευμένες αλλά έγκυρες. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο.  Χθες τα στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται.

Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο και σε δεύτερη μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό όμως δίνει τη δυνατότητα και στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, εφόσον ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει περισσότερο κι εφόσον η Fed ξεκινήσει κι εκείνη τις μειώσεις.

Άρα το καλύτερο νέο είναι αυτό, καθώς μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, τα κέρδη των επιχειρήσεων, την άνοδο των τιμών και τα μερίσματα. Η Γαλλία, δεν φαίνεται ότι θα ανατρέψει αυτή την πρόοδο. Σε μία εβδομάδα θα ξέρουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση ή οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν, θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, διαπραγματεύσεων και αδύναμες.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ