Πρωινό σχόλιο: Προς μείωση επιτοκίων η Fed ενώ η JP Morgan αγοράζει ελληνικά ομόλογα κι όχι μετοχές

Ο οίκος αποφάσισε να διατηρήσει ουδέτερη θέση για τις ελληνικές μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο.

Με νέα ρεκόρ και ιστορικά υψηλά γιόρτασε η Wall Street, τις δηλώσεις προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, που δήλωσε ότι επιστρέφουμε σε αποπληθωριστική πορεία. Οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν σαν μία πρώτη επιβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ οδεύουν σε μειώσεις επιτοκίων από το φθινόπωρο και πιθανότατα από το Σεπτέμβριο όπως ποντάρουν οι αγορές.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε έφθασε για πρώτη φορά πάνω από τις 5.500 στις 5.509,01 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ξεπέρασε τις 18.000 μονάδες φθάνοντας στις 18.028,76. Ιστορικά ρεκόρ.

Στο Φόρουμ της ΕΚΤ, στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, και στη συνέχεια όπως συνηθίζεται έσπευσε να «κατεβάσει» λίγο την ένταση προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα» για να μειωθούν τα επιτόκια. Παραδέχθηκε επίσης, ότι «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στην τροχιά του αρχικού μας στόχου».

Είμαστε σε τροχιά μείωσης επιτοκίων. Η απόφαση της Fed, θα βοηθήσει και την ΕΚΤ να παραμείνει σταθερή στην τροχιά της μειώνοντας τα επιτόκια για δεύτερη φορά το φθινόπωρο.

Καλά νέα όμως είχαμε από τον πληθωρισμό και στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% ετησίως τον Ιούνιο, από το 2,6% του Μαΐου. Είναι ήδη πολύ κοντά στο στόχο η Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο δείκτης εκτιμάται ότι παρέμεινε στο 2,4% ετησίως όπως και τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αλλά τότε γιατί έπεσαν οι αγορές στην Ευρώπη και το ΧΑ; Μα αυτά τα έχουν ήδη μυριστεί οι αγορές και τα γνωρίζουν και πλέον αρχίζουν και τα αναμένουν. Αλλά μετά από μία μεγάλη άνοδο την προηγούμενη ημέρα η διόρθωση είναι φυσιολογική. Ακόμα περισσότερο που οι αγορές κάνουν μία εκτίμηση για τη Γαλλία αλλά δεν είναι βέβαιες, ενώ περιμένουν ότι θα προκύψει μία αδύναμη κυβέρνηση που θα έχει ένα δύσκολο έργο.

Κατά τα άλλα μπορεί στο ΧΑ να απογοητεύτηκαν από τη JP Morgan, αν και δεν μοιάζει το βασικότερο σενάριο. Ο οίκος έβγαλε τις δύο καλύτερες αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες με τις καλύτερες αποδόσεις, από την ομάδα των αγορών, για τις οποίες δίνει σύσταση για αυξημένες τοποθετήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Έμειναν εκτός η Ελλάδα και η Πολωνία, οι οποίες στην παρακάτω κατηγορία με ουδέτερη σύσταση, χωρίς να δοθεί άλλη εξήγηση. Τη θέση τους πήρε η Νότιος Αφρική που αναβαθμίστηκε.

Αλλά ο οίκος έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα θέση για τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία παραμένει long. Ισπανία και Ελλάδα είναι οι καλύτερες επιλογές της στα ομόλογα της περιφέρειας σε αντίθεση με την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον οίκο, μετά από διαπραγμάτευση στη φθηνή πλευρά εδώ και χρόνια, η Ελλάδα έχει τώρα αρχίσει να κινείται προς την ακριβή πλευρά της αγοράς ομολόγων, ως αποτέλεσμα της σχετικής πολιτικής σταθερότητας της χώρας και χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της. 

Η JP Morgan προβλέπει μείωση των ελληνικών spreads, στο επόμενο διάστημα. Εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 115 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2024 από 128 μονάδες σήμερα, ενώ βλέπει ότι θα διατηρηθούν στις 120 μονάδες μέχρι το τον Ιούνιο του 2025.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ