«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες» το μήνυμα Χατζηδάκη για το σκάνδαλο στη Χαλκίδα

Ο υπουργός Οικονομικών μήνυμα κατά της διαφθοράς μετά το σκάνδαλο με υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ισχυρό μήνυμα κατά της διαφθοράς έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου συνελήφθησαν με την κατηγορία της διαφθοράς η διευθύντρια, o υποδιευθυντής και 5 υπάλληλοι.

Οι κατηγορούμενοι, που οδηγήθηκαν  στα δικαστήρια Χαλκίδας, προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αναφέρεται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπαλλήλου, καθώς και σε εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων, εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Η αρχηγός της οργάνωσης, η προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό της λήψης και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματοοικονομικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Σε έρευνες της ελληνικής αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • Πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων
  • Δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από την οργάνωση της οργάνωσης αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600-ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες»

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και τις σχετικές έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία, ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην πολιτική τηρούσε απαρέγκλιτα την αρχή του να μην καλύπτει κλέφτες.

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση.

Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης».

«Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι η μηδενική τους σε τέτοια φαινόμενα είναι μηδενική και πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν να υπηρετούν πιστά το δημόσιο συμφέρον.

«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε – όπως πάντα – σε σχέση και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ