Ο νέος Κανονισμός Πρασίνου του δήμου Αθηναίων

Ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Κανονισμός είχε έρθει προς ψήφιση σε προηγούμενο ΔΣ, στη συνέχεια οι παρατάξεις συμφώνησαν να συνεργαστούν για κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και σήμερα κατατέθηκε ολοκληρωμένη η έκδοση των 54 σελίδων και εγκρίθηκε από το Σώμα.

Ο νέος καινοτόμος Κανονισμός Πρασίνου ισχύει για όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους του δήμου Αθηναίων στις επτά δημοτικές κοινότητες και λαμβάνει υπ’ όψην τα ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά της Αθήνας, όπως αυτά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ενσωματώνοντας τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση και επέκταση του πρασίνου σε όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους. Στόχος είναι να αυξηθεί τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα το φυτικό κεφάλαιο της Αθήνας.

Ορισμένες από τις καινοτόμες προβλέψεις του:

  • Η θεσμοθέτηση μητρώου δέντρων.
  • Η προστασία δέντρων με ηλικιακή, βοτανική, μορφολογική ή ιστορική αξία.
  • Η καθιέρωση ισοζυγίου-αντισταθμίσματος πρασίνου με υποχρέωση φύτευσης περισσότερων δέντρων.
  • Οι αυστηρές επιστημονικές προϋποθέσεις για τις κλαδεύσεις και τις μεταφυτεύσεις.
  • Η προστατευόμενη θέση δέντρου.
  • Τα αυξημένα πρόστιμα στους καταστροφείς του πρασίνου.

«Η έγκριση του νέου Κανονισμού Πρασίνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την Αθήνα μία πόλη βιώσιμη και ανθεκτική», ανέφερε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας και υπογράμμισε πως δημιουργούνται νέοι χώροι για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

«Προστατεύουμε και ενισχύουμε τους πράσινους χώρους στην πόλη μας. Παράλληλα, δημιουργούμε νέους, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για αθλητικές δραστηριότητες, αναψυχή και κοινωνική συνάθροιση, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την υγεία και την ευημερία των πολιτών. Με τον νέο Κανονισμό, θέτουμε τα θεμέλια για ένα πιο ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον αστικό τοπίο, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.

Προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις σχετικά με τον καθορισμό θέσεων προσωρινής στάσης/στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων. Οι περισσότεροι συμφώνησαν πως δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα μέσα στην πόλη με την αυθαιρεσία των λεωφορείων, τη ρύπανση και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούν, ωστόσο διαφώνησαν ως προς τη λύση που προτείνεται, αλλά και από το γεγονός ότι δεν προβλέπονται δημοτικά τέλη. Μάλιστα ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Σχέδιο «πρόχειρο και επιπόλαιο».

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ