Αποδοχή της συμφωνίας για τον παγκόσμιο φόρο στις πολυεθνικές από τους υπουργούς οικονομικών της G20

Αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες στη Βενετία της Ιταλίας με την ατζέντα τους να περιλαμβάνει συμφωνία η οποία θα αναγκάσει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Προηγήθηκε πρόταση-συμφωνία από 130 χώρες την προηγούμενη εβδομάδα για έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή που παρουσίασε η G-7 τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πολυεθνικές ενδέχεται να αναγκαστούν να πληρώσουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% όπου και αν δραστηριοποιούνται, αντί να πληρώνουν μόνο την πλειονότητα των φόρων στις χώρες όπου έχουν την έδρα τους. Με τις μεγάλες εταιρείες να συνηθίζεται να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή με άλλα λογιστικά κίνητρα.

«Είμαστε τώρα πραγματικά στο δρόμο για μια συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας στο CNBC. “Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εδώ στην G-20 όταν τα 20 έθνη συμφωνήσουν στην ίδια ιδέα για διεθνή παγκόσμια ελάχιστη φορολογία».
«Θα είναι μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

«Ισχυρή προθυμία» να κινηθούμε γρήγορα όσον αφορά τη φορολογία των εταιρειών, λέει ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας στη G-20
«Η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν μια σημαντική αποκάλυψη σε αυτόν τον τομέα και είμαι πραγματικά βέβαιος ότι θα έχουμε τη συμφωνία που πρέπει να επιτύχουμε αυτή τη στιγμή εδώ στη Βενετία», δήλωσε την Παρασκευή η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιέζει για μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της με στόχο την εύρεση νέων πόρων για την ανάκαμψη λόγω πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης στο CNBC ότι είναι «αισιόδοξος» για συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο. «Αυτό που ακούω από τους συναδέλφους είναι ότι όλοι είναι πραγματικά αρκετά θετικοί σε αυτό, οπότε κατά πάσα πιθανότητα, θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόσθετη πρόοδο», ανέφερε.

Όπως ίσως αναμενόταν η Ιρλανδία είναι προς το παρόν αντίθετη με την πρόταση αυτή όπως και η Ουγγαρία. Η Ιρλανδία είναι γνωστό ότι παρέχει γενναία φορολογικά και όχι μόνο κίνητρα σε πολυεθνικές για να εγκατασταθούν στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ