Oι επιδόσεις των τραπεζών στηρίζουν την ελληνική οικονομία και το ταμπλό του ΧΑ

Με έκπτωση άνω του 20% διαπραγματεύονται οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες- Τι δείχνει η ανάλυση της Eurobank Equities.

Σημαντικά φθηνότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται οι ελληνικές, με το discount να ξεπερνά το 20% σε όρους τιμής προς λογιστική αξία και να είναι ακόμα μεγαλύτερο, σε όρους πολλαπλασιαστών κερδών.  Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η Eurobank Equities, η οποία παρατηρεί ότι παρά την άνοδο των μετοχών των τραπεζών, το discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει πάνω από 20%.

Αυτό καθώς οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, συνέχισαν να ανεβαίνουν κι όπως μετέφερε το ρεπορτάζ του business.gr έγιναν αιτία να σημειώσει υψηλά 9 ετών ο τραπεζικός δείκτης του EuroSTOXX.

Η αγορά στην αρχή του έτους φέτος, είχε χαμηλώσει πολύ τις προσδοκίες για τις τράπεζες. Θεωρούσε ότι το σενάριο μείωσης των επιτοκίων σήμαινε ότι, ειδικά οι ελληνικές τράπεζες, θα έχαναν τα περιθώρια κερδών και θα υποχωρούσαν έντονα τα έσοδα από τόκους. Ωστόσο, αρχίζει και διαφαίνεται ότι με τα επιτόκια της ΕΚΤ σταθερά τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο και τις καταθέσεις να μην μετατρέπονται μαζικά σε προθεσμίας με ακριβότερα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες, δεν είναι αυτή η εικόνα.

Καθώς η αγορά αναμένει σήμερα Τρίτη τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς και αύριο Τετάρτη τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα είναι καλύτερα του περυσινού πρώτου τριμήνου αν και όχι τόσο αυξημένα όσο του προηγούμενου τέταρτου τριμήνου του 2023, που οι τράπεζες λόγω και των placements, επιτάχυναν και στρίμωξαν θετικές εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο.

Το 2023 οι τράπεζες με ώθηση από τη θεαματική κερδοφορία τους είχαν δείκτες προσαρμοσμένης απόδοσης κεφαλαίων RoTEs , στο 16% επισημαίνει στην ανάλυσή της η Eurobank Equities. Μείωσαν επιτυχώς τα ρίσκα (αναλογία NPE στο 4%) και βελτίωσαν τη ρευστότητα στην αγορά μετά τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ. 

Σημαίνει αυτό ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν κέρδη φέτος; Κάθε άλλο. Και σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής της Eurobank, η κερδοφορία τους θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό. Έχει σημασία ο διψήφιος ρυθμός γιατί δείχνει μεγάλη ανάπτυξη. Και με ισχυρές τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης δίνει τη σταθερότητα και τη δυναμική που χρειάζεται η αγορά για να κινηθούν θετικά όλοι οι κλάδοι και οι κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ.

Η διψήφια αύξηση κερδοφορίας και οι αυξημένες τιμές -στόχοι

Σύμφωνα με την Eurobank Equities η υπόθεση των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να μοιάζει εξαιρετικά συναρπαστική, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις τους συνδυάζονται με: 

1) πρόβλεψη για RoTEs στο 14%-12% το 2024-26 (πάνω από το 12% των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας)

2) μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης δανεισμού έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ (σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό). Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των ίδιων τραπεζών είναι ότι θα δώσουν αυξημένα δάνεια φέτος κατά 4%-5%.

3) επιμελή διαχείριση κόστους

4) βελτιωμένη παραγωγή προμηθειών
 
5) καταθέσεις που αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των μειώσεων επιτοκίων και 

6) φθίνουσες προβλέψεις, που αναμένεται να εξισορροπήσουν την εξομάλυνση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII). 

Στο θέμα των μερισμάτων, η Eurobank Equities, αναμένει ότι η συσσώρευση πλεονάζοντος κεφαλαίου, που ξεπέρασε τα 4 δισ. το 2023, θα επιτρέψει πληρωμές μερισμάτων 10% με 20% το 2024 και έως 50% μέχρι το 2025, παράλληλα με την προοπτική επαναγορών μετοχών.

Έτσι ο οίκος αναβαθμίζει τις τιμές – στόχους που είχε για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών ως εξής:

– Alpha Bank στα 2,41 ευρώ από 2,23 

– Εθνική Τράπεζα στα 10,37 ευρώ από τα 8,25

– Τράπεζα Πειραιώς στα 5,4 ευρώ από τα 4,66

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ