Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή φυσικού αερίου – Πώς μπορεί να επηρεάσει τις τιμές ρεύματος

Η Ελλάδα πέτυχε το 2023 μείωση 42% στις τιμές φυσικού αερίου για νοικοκυριά.

Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να κινείται καθοδικά, καθώς η τιμή του στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF – δείκτης αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου), για συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο, κινείται κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, ένα επίπεδο που αντιστοιχεί μόλις στο ένα όγδοο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όταν η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προαναγγείλει προ ημερών νέα μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, κάνοντας λόγω για αφθονία του προϊόντος στην αγορά.

«Ένα μεγάλο κύμα νέων έργων εξαγωγής LNG έρχεται στην αγορά. Και μπορεί σύντομα να κινηθούμε από ένα παγκόσμιο έλλειμμα σε μια αφθονία LNG. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό μας δίνει χώρο για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι επιτυχία ότι πέρυσι για πρώτη φορά παραγάγαμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο παρά από το αέριο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Η προοπτική αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα, η οποία πέτυχε το 2023 μείωση 42% στις τιμές φυσικού αερίου για νοικοκυριά, τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Αποτέλεσμα της ραγδαίας αυτής μείωσης ήταν να είναι χαμηλότερες οι τιμές στην Ελλάδα από ό,τι στην ΕΕ, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 υποχώρησαν στα 0,0926 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,1125 ευρώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής ρεύματος εξακολουθεί να προέρχεται από εργοστάσια που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο, παρά την επέκταση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα και των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 επίσης σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και συγκεκριμένα στα 0,2309 η κιλοβατώρα έναντι 0,2832 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ