Ευρώπη “ψηφίζουν” τα επενδυτικά κεφάλαια

Μαζική “φυγή” επενδυτικών κεφαλαίων από τις από τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα και προς στην Ευρώπη, “βλέπουν” Jefferies και Credit Agricole τονίζοντας ότι η ροή των κεφαλαίων προς στην Ευρώπη, δεν έχει μόνο να κάνει με το shutdown των ΗΠΑ και το αδιέξοδο του χρέους, αλλά και με την βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα της Ευρώπης έναντι των διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα τα διαρθρωτικά προβλήματα στις ΗΠΑ μπορεί να παρατείνουν τις χαμηλές επιδόσεις των μετοχών.

“Αν και δεν περιμένουμε default για τις ΗΠΑ , μια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους θα σημαίνει απλά ότι οι αμερικανικές αγορές μετοχών θα είναι και πάλι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής των προοπτικών ανάπτυξης”, τονίζει σχετικά ο οίκος Jefferies.

Σύμφωνα και με τη Jefferies, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν πολύ υψηλή ανάπτυξη κερδών ανά μετοχή και χαμηλές αποτιμήσεις, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την κερδοφορία των αμερικάνικων εταιρειών είναι χαμηλές και σε μονοψήφια ποσοστά, και διαπραγματεύονται με P/E της τάξης του 15. Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν διπλάσια μερισματική απόδοση τονίζει η Jefferies.

Τα funds κατευθύνονται ξεκάθαρα προς την Ευρώπη εκτιμά επίσης η Jefferies που σημειώνει ότι κατά την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκή μετοχικά κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, που σηματοδοτεί την 15η εβδομάδα καθαρών εισροών, ενώ τα ομόλογα και η αγορά χρήματος είδαν εισροές 796 εκατ. δολαρίων και 5,3 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, την συγκεκριμένη εβδομάδα.

“Δεδομένου ότι η δυναμική της ανάπτυξης επιδεινώνεται , οι αγορές των ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε υπερβολικά επίπεδα, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη αποτελούν κινητήριο μοχλό για μια ‘εκπληκτική’ ανάκαμψη”, η Μαρί Όουενς Τόμσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole .

“Επιπλέον, το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν. Ενώ η μείωση του ελλείμματος είναι θετική, η μείωση γίνεται στις δαπάνες  των προγραμμάτων που ουσιαστικά θα έπρεπε να δουν αύξηση,  όπως είναι η εκπαίδευση, η οποία θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας”, όπως τονίζει η Credit Agricole.

Αντίθετα, δεν υπάρχει στιγμή στην ιστορία , όπου η Ευρώπη έχει καταφέρει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτει, τέλος η Credit Agricole.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ