Στα πρώτα σπίτια η φωτιά στην Αττική, δραματική η κατάσταση στη Λακωνία, φωτιά και στην Εύβοια (συνεχές update)

Στα πρώτα σπίτια στην Αργυρούπολη έχει φτάσει η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στον Υμηττό από το ύψος του Καρέα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 40 καλόγριες.

Ένα σπίτι και μία ταβέρνα κάηκαν στην περιοχή του Καρέα.
180
Η πυρκαγιά κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και περίπου στις 14.00 οι φλόγες πλησίαζαν σπίτια ακόμα και στην Ηλιούπολη.

Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ρίψεις νερού κάνουν δύο ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή επιχειρεί ένα Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής: σχεδόν όλοι έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν με τα δικά τους μέσα, ακόμα και με κουβάδες, να περιορίσουν τις εστίες, ενώ βοηθούν και τους πυροσβέστες.
381
Στο υπουργείο Άμυνας μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. «Υπάρχει δυσκολία σε Καρέα και Ηλιούπολη και έτσι αντιμετωπίζεται επιχειρησιακά» τόνισε.

Ο ίδιος απέφυγε να μιλήσει για εμπρησμό, λέγοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Στο κέντρο επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός

Ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
004
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των τεσσάρων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι ζήτησε και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον ΚΑΡΕΑ με την διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Σημείωσε ότι πέραν των όσων επιχειρούν έχουν απογειωθεί δύο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελευσίνα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τους δύο πιλότους του καναντέρ που έκαναν αναγκαστική προσγείωση και είναι καλά στην υγεία τους. Απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώνουν με ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολιτικής Προστασίας να κάνει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτωπα, την κατάσταση και τα μέσα πυρόσβεσης ανά δύο ώρες.

Στη Λακωνία μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λακωνία

Ανεξέλεγκτα κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή του Φαρακλού Λακωνίας, όπου επιχειρούσε στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αναγκαστική προσγείωση τραυματίστηκε ελαφρά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία γιά έναν 58χρονο αλλοδαπό νεκρό,ο οποίος είχε μεταφερθεί,νωρίτερα,στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς,λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.
Επίσης, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

Αλεξέλεγκτη φωτιά και στην Εύβοια

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στην Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι.

Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λιβαδειά την Άμφισσα και το Καρπενήσι. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ψαθά η κατάσταση είναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ήδη, στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Φωτιές και σε Μαλακάσα και Αργολίδα

Πύρινο μέτωπο και στην Μαλακάσα στο 43χλμ Αθηνών – Λαμίας, προς Ωρωπό. Στην περιοχή επιχειρούν 7 οχήματα με 20 πυροσβέστες.

Πυρκαγιά και στην περιοχή Ίρια Αργολίδας, όπου επιχειρούν 9 οχήματα με 23 πυροσβέστες και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

ΚΕΔΕ: Καλεί σε επιφυλακή όλους τους Δήμους της Αττικής

Σε εγρήγορση καλεί η ΚΕΔΕ τους Δήμους της Αττικής, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται από το πρωί στον Υμηττό.

Συνεκτιμώντας τις μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες αναμένονται να επιδεινωθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους της Αττικής, να προβούν σε μια σειρά μέτρων.

Συγκεκριμένα:

Α. Τα γραφεία πολιτικής προστασίας να θέσουν σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό και τα μέσα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια.

Β. Να διαθέσουν ειδικά μέσα, όπως πχ. πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού κ.α. στους πληττόμενους δήμους μετά από τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Γ. Να εντείνουν την αστυνόμευση – επιτήρηση του περιαστικού Δάσους της περιοχής τους σε 24ωρη βάση.

Δ. Να θέσουν σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής τους.

Ε. Να αποτρέψουν τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών προς τις περιοχές των μετώπων των πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ