Μετά τη «μετωπική» Μαξίμου – Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» για το παρόν και το μέλλον των ΟΠΠΙ

Το εμβληματικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για τη σύσταση και λειτουργία των ΟΠΠΙ με σκοπό την προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, πολεμήθηκε εν τη γενέσει αλλά και αμφισβητήθηκε και λοιδορήθηκε ακολούθως, με τον ίδιο τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από το Μαξίμου. Τελικά σήμερα, θα έχουμε από Βουλής, όλες τις απαντήσεις.

Επίκαιρη Ερώτηση Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα το πραγματικό κόστος των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και την διασπορά τους σε συγκεκριμένα Ιδρύματα της χώρας, που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα ο κ.Μηταράκης, αναμένεται να βάλει ένα τέλος στην παραφιλολογία των ημερών που κάποιοι έσπευσαν να το «γλεντήσουν» με τιτιβίσματα, ακόμα κι εν μέσω της δίνης των πρόσφατων πυρκαγιών.

Το εμβληματικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για τη σύσταση και λειτουργία των ΟΠΠΙ με σκοπό την προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την προστασία του προσωπικού αλλά και της περιουσίας των ΑΕΙ, πρώτος αποδόμησε -αμφισβητούμενος την αποτελεσματικότητά τoυς, ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Νότης Μηταράκης.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κ.Μηταράκης προανήγγειλε την ενσωμάτωση των Ομάδων ΟΠΠΙ στους Ειδικούς Φρουρούς, με την ευθύνη φύλαξης των ΑΕΙ να περνάει στους πρυτάνεις, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίζουν πότε θα χρειάζεται η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Πρωτοβουλία που ξεσήκωσε τη μήνιν του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ακολούθως, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα  κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη Τηλεοπτική του συνέντευξη διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι «επικουρικός» και ότι  «θα εξακολουθήσουν οι περιπολίες στα Πανεπιστήμια», με δεδομένη όμως την επέμβαση της Αστυνομίας σε «βαριά περιστατικά παραβατικότητας».

Τα «μπρος – πίσω» του εμβληματικού… θεσμού

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση ακόμα του νομοσχεδίου στη Βουλή, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε χαρακτηρίσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ως την «ύστατη καταφυγή για να επιλυθεί το πρόβλημα της παραβατικότητας». Ενώ, και η τότε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής αστυνομίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση ενός ειδικού σώματος «δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες» που θα «μεριμνά για την ασφάλεια» εντός του Πανεπιστημίου.

Το ειδικό σώμα που δημιουργήθηκε -λαμβάνοντας την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση- αρχικά αποτελούνταν από 1.060 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προβλέπονταν να αναλάβουν δράση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο, ήτοι τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας.

Τονίζεται ότι αυτός ήταν ο «αρχικός» σχεδιασμός, καθώς, μετά την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων η οποία ζητούσε την απόσυρση των διατάξεων που συνέδεαν τα μέλη των ΟΠΠΙ με τη δράση και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο πρώην Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος -διάδοχος του κ.Χρυσοχοϊδη-  είχε ανακοινώσει ότι 600 από τους προσληφθέντες για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ θα μεταφέρονταν σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής με σκοπό να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές.

Σήμερα… τα σπουδαία

Με αυτά τα δεδομένα και με επίμαχο το αν τελικά υφίστανται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, πόσο κοστίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο και που είναι τοποθετημένες  θα συνεχιστεί σήμερα ο διάλογος στην Ελληνική Βουλή.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης, θα τοποθετηθεί επί της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη, που συνοψίζεται στα εξής:

  • Πόσο κόστισε τελικά στο Ελληνικό Δημόσιο το σχέδιο σύστασης και λειτουργίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ);
  • Πού υπηρετούν σήμερα όσοι προσλήφθηκαν για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ και
  • Ποιος ο “επανασχεδιασμός” του Υπουργείου για την αποστολή και τις αρμοδιότητές τους;

Οι απαντήσεις επί του πεδίου

Το «γλέντι» στα social media

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ