«Δεν θα ανοίξουμε το τσουβάλι με πρόσκαιρα λεφτά» το κυβερνητικό μήνυμα για αγρότες

Ο Παύλος Μαρινάκης έβαλε «όρια» στα αιτήματα των αγροτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια δίκαιη και ουσιαστική παρέμβαση ως προς τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, ενώ επισήμανε ότι δεν θα προβεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, ανοίγοντας «τσουβάλι με πρόσκαιρα λεφτά». Ανέφερε πως η κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα  δυνατά επιτρεπόμενα όρια του ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες και τις προτάσεις της κυβέρνησης με μέτρα για την ανακούφιση τους, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατέφυγε σε πρόσκαιρες λύσεις, αλλά σε στοχευμένες προτάσεις.

«Κατέθεσε μια πρόταση συνολική, η οποία δεν έχει τη λογική του μαξιμαλισμού και τη λογική του να πάρουμε λεφτά από τον κρατικό κορβανά. Αλλά παράλληλα είναι, νομίζω πιο ουσιαστική, η πρόταση για το ρεύμα στο όριο του κόστους, λίγο πάνω από αυτό, σε βάθος χρόνου, με χαρακτηριστικά σταθερότητας και ως προς την κιλοβατώρα, που ξεκινάει από 9,3 λεπτά και φτάνει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 11 λεπτά -αλλά και μια ρύθμιση χρεών σε βάθος δεκαετίας χωρίς τόκους -από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή δεν θα πληρωθούν παραπάνω χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και για το πετρέλαιο έχουμε πρώτον, για τρίτη χρονιά την καταβολή του και αυτή τη φορά 50% μπροστά, αντιλαμβανόμενοι και εμείς την ανάγκη τους για ρευστότητα και δεύτερο, ανοίγει η συζήτηση για κάτι που το λέμε από το 2016 που καταργήθηκε, για τη μονιμοποίηση και με δικαιότερο τρόπο, το οποίο τόνισαν, για την καταβολή του».

«Δεν ανοίγουμε τσουβάλι με πρόσκαιρα χρήματα»

Παράλληλα, δήλωσε πως η κυβέρνηση, με βάση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έχει καταφέρει να διατηρήσει στα κατώτατα επίπεδα τον ΦΠΑ σε λιπάσματα, ζωοτροφές και μηχανήματα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα ζητήματα, που είναι η διαρκής υλοποίησή τους, όπως είναι η ΚΑΠ. Κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι σε επίπεδο φορολόγησης η Κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια του ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα».

Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα της κυβέρνησης απαντούν στα δίκαια αιτήματα τους, ο Π. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα ανοίξουν κάποιο τσουβάλι με πρόσκαιρα λεφτά για να μοιράσουν στους αγρότες.

«Σίγουρα, συναντηθήκαμε με ανθρώπους που βγήκαν στον δρόμο με έναν τρόπο βέβαια σοβαρό και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αυτό επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή . Όμως, για παράδειγμα, αυτή η λύση για το ρεύμα, μια συνολική λύση σοβαρή που δεν έχει τη λογική να ανοίξουμε το τσουβάλι και να δώσουμε λεφτά πρόσκαιρα, ήταν δίκαιη λύση, δικαιολογημένη παρέμβαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ