Ποιο Brexit; Η ΕΕ ζητάει από τα κράτη του κόσμου να αντιμετωπίσουν την Βρετανία σαν κανονικό μέλος

Προκειμένου να διευκολύνει τις δύο πλευρές να οδηγηθούν σε μια ομαλή έξοδο της Βρετανιας από την Ένωση, η ΕΕ είναι έτοιμη να ζητήσει κάτι “πρωτότυπο” τόσο από τα κράτη μέλη της, όσο και από όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

“Είστε διατεθιμένοι να φερθείτε σαν να μην έφυγε ποτέ η Βρετανία από την Ευρώπη ακόμα και μετά το Brexit;”. Αυτό έχει σκοπό να ζητήσει η Εε, για ένα διάστημα τουλάχιστον 11 μηνών, από τα 160 κράτη σε όλο τον κόσμο με τα οποία έχει εμπορικές συμφωνίες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να περάσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit. 

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο της ΕΕ, κοινοποιεί στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ότι η βούληση των Βρυξελλών είναι ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζεται ως κράτος μέλος της Ένωσης για τους σκοπούς αυτών των διεθνών συμφωνιών» κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αναφέρει ότι η περίοδος αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της “ειδικής κατάστασης” που προκύπτει από το Brexit.

Η ανακοίνωση αυτή περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία θα εισέλθουν οι δύο πλευρές από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, προσπαθώντας μέσω μιας περιόδου 11 μηνών να έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τα απρόβλεπτα αποτελέσματα της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, μια περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από το δίκαιο της ΕΕ, εντός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για τους Βρετανούς αλλά ούτε τους πολίτες της Ευρώπης, όμως έχει τεράστια σημασία στις εκατοντάδες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες καλύπτουν από την πολιτική αεροπορία έως το εμπόριο ακόμα και των πιο καθημερινών αντικειμένων. 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες αυτές μέχρις ότου λήξει η μεταβατική περίοδος. Αλλά αν θα εξακολουθεί να αποκομίζει οφέλη από τις συμφωνίες αυτές, εξαρτάται τελικά από τα συνεργαζόμενα κράτη.

Η διατήρηση αυτών των συμφωνιών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Βρετανία μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ, καθώς αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 600  συμφωνίες με τα περισσότερα κράτη του πλανήτη, με τα οποία έχουν εμπορικές σχέσεις τα κράτη μέλη της Ευρώπης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ