Μεγάλα τα περιθώρια ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία

Τα συμπεράσματα από το 8ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η τοποθέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο 8ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Αειφορία-Εξωστρέφεια, “ καλλιεργούν” ανάπτυξη για τα γεωργικά προϊόντα».

«Μπορεί τα προβλήματα πανδημίας να βρίσκονται υπό έλεγχο, ωστόσο βιώνουμε άλλα νέα μεγάλα προβλήματα, που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαστε οπλισμένοι με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τον κλάδο των νωπών φρούτων και λαχανικών, που αποτελεί καθοριστικό τμήμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία «για να επαναπροσανατολίσουμε την κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε τόσο καιρό. Θέλει διαρθρωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις, η οικονομική κρίση και η κλιματική κρίση το επιβάλλουν και νομίζω ότι είναι ώριμο όλο το στελεχιακό προσωπικό και οι επιχειρηματίες για να προχωρήσουμε στη νέα κατεύθυνση, και πάνω από όλα οι παραγωγοί».

Τόνισε, ότι η κυβέρνηση από το Φθινόπωρο του 2021 λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, σημειώνοντας ότι με τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης «προχωρούμε σε ριζοσπαστικές πολιτικές και δράσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, ενεργοποιήσαμε προγράμματα στήριξης νέων αγροτών, ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ και στήριξης της βιολογικής παραγωγής, αξίας 661 εκατ.ευρώ».

Μεγάλες οι προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Γερμανίας

Υπογραμμίζοντας ότι η πορεία των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία είναι αυξητική, ο κ. Γεωργαντάς, επισήμανε, ότι το ισοζύγιο φρούτων και λαχανικών εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. «Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 οι εξαγωγές φρούτων, λαχανικών και παρασκευασμάτων τους προς τη Γερμανία ανήλθε σε 403.354.548 ευρώ, έναντι εισαγωγών ύψους 57.493.309 ευρώ. Το γεγονός ότι κεράσια, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, βερίκοκα και καρπούζια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτίμησης των Γερμανών καταναλωτών δείχνει την τάση που επικρατεί στην αγορά, προς μια πιο υγιεινή διατροφή, τάση που έχει ενισχυθεί μετά από την πανδημία», επισήμανε. Σε αυτό, όπως είπε, συμβάλλει το γεγονός ότι η ελληνική γαστρονομία είναι ευρέως γνωστή στο γερμανικό καταναλωτικό κοινό, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών που ζουν στη Γερμανία, αλλά και οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, του ΣΕΒΕ και συνεταιρισμών.

Για το ρόλο του Ελληνογερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός, τόνισε, ότι «η διασύνδεση με τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες και οι επιχειρηματικές γέφυρες επικοινωνίας που χτίζει, είναι θεμελιώδες στοιχείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας. Αυτή η σύνδεση γίνεται πιο συνεκτική και πολύτιμη με την ταυτόχρονη μεταφορά τεχνογνωσίας που επιτελείται μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του επιμελητηρίου».

Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των αγροδιατροφικών προϊόντων, υπογράμμισε, ότι τα έτη 2020-2021 «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, πετύχαμε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός ενδεικτικό της τάσης του κλάδου». Επίσης, αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία της συμμετοχής σε προγράμματα συμβολαικής γεωργίας, αλλά και στη συνεργατικότητα, την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση προωθεί, μέσα και από την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους συνεταιρισμούς.

Το φόρουμ συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ και η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ). Διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Ο μέσος γερμανός καταναλωτής αναζητεί ποιοτικά, θρεπτικά και γευστικά τρόφιμα και είναι στο χέρι των Ελλήνων παραγωγών και τυποποιητών, να κεντρίσουν ακόμη περισσότερο την προσοχή τους και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους, επισήμανε ο γενικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του φόρουμ.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αύριο περισσότερες από 60 Β2Β συναντήσεις, μεταξύ εκπροσώπων έξι γερμανικών και 18 ελληνικών εταιρειών. Οι έξι γερμανικές εταιρείες εισαγωγής, διανομής, καθώς και χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων – με ισχυρή παρουσία στη γερμανική αγορά – θα διερευνήσουν τη δυνατότητα σύναψης εμπορικών συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς, διακινητές και τυποποιητές γεωργικών αγαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ