Θετικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις τιμές του αργού πετρελαίου

Η αύξηση των ναύλων για το αραβικό αργό έχει υποχρεώσει τις παραγωγούς χώρες να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων.

Ξαφνικά αργά χθες τη νύχτα το πετρέλαιο βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 3% στα 87,5 δολάρια Brent και το αμερικανικό αργό με αντίστοιχη πτώση στα βρέθηκε κάτω από τα 82,85 δολάρια.

Τα συμβόλαια του Brent έμεναν κάτω και από τα 88 δολάρια και φαίνεται ότι βραχυχρόνιοι κερδοσκόποι με πωλήσεις πανικού αποχωρούσαν. Οι αγορές έπαιρναν το μήνυμα να μην περιμένουν κλιμάκωση της κρίσης μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και παραγόντων της Μέσης Ανατολής προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση.

Ο βασικός παράγοντας της πτώσης είναι αυτός. Πέραν αυτού όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι. Θεμελιωδώς αν τεθεί εκτός εξίσωσης η πιθανότητα αύξησης της έντασης, η τιμή δεν έχει λόγους να ανέβει. Έχει λόγους να υποχωρήσει. Η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, η αύξηση των ναύλων για το αραβικό αργό έχει υποχρεώσει τις παραγωγούς χώρες να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων για να διευκολύνουν τις πωλήσεις σε πελάτες τους από καιρό, ειδικά από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και στο μεταξύ οι ανησυχίες για τη ζήτηση αυξάνονται.

Η Κίνα δεν βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης τα στοιχεία του Μαρτίου ήταν ασθενικά και περιόρισαν τις προοπτικές για αυξημένη ζήτηση. Επίσης, τα αυξημένα  επιτόκια έχουν βαρύνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Και φαίνεται ότι έχουν βαρύνει και στις ΗΠΑ, όπου η προηγούμενη αύξηση των τιμών έχει κάνει τους καταναλωτές να δυσφορούν κι έχει μειώσει την κατανάλωση.

Τα στοιχεία της EIA έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,73 εκατ. βαρέλια  την περασμένη εβδομάδα. Ήταν η τέταρτη συνεχής εβδομάδα αύξησης αποθεμάτων και ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς για παραγωγή 1,6 εκατ. βαρελιών.

Οι ειδικοί που μιλούν στα διεθνή μέσα σημειώνουν ότι οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό και οι αγορές του πετρελαίου θεωρούν ότι το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Να σημειωθεί ότι αυτά τα λένε αναλυτές της αγοράς πετρελαίου και ξέρουν κάτι παραπάνω για το αργό και τη Μέση Ανατολή. Είναι η δουλειά τους.

Το σενάριο της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ ενισχύεται από την εξέλιξη αυτή, μετά τις δηλώσεις της Λαγκάρντ που μετέδωσε χθες το business voice.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ