Κατακρημνίζεται η τουρκική λίρα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού κατά 650 μ.β.

Στα «Τάρταρα» και πάλι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ο πίνακας των συναλλαγών στην επίσημη αγορά έδειχνε την ισοτιμία Λίρας-Ευρώ στις 28,38 λίρες το ευρώ, ενώ το 1 δολάριο ανταλλασσόταν προς 26,04 λίρες, κάτι που αποτελεί νέο -αρνητικό- ιστορικό ρεκόρ.


Την Πέμπτη που μας πέρασε, η
Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία έπειτα από εντολή του Προέδρου Ερντογάν, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 650 μονάδες βάσης, πρακτικά το επιτόκιο διαμορφώθηκε από 8,5% στο 15%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίου έπειτα από 2 χρόνια και 3 μήνες και ουσιαστικά αποτελεί σαφή πολιτική στροφή της τουρκικής ηγεσίας, σε μια πιο πεπατημένη οικονομική πολιτική. Ουσιαστικά αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, μιας και ο Ερντογάν πίστευε πως τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αντί να αποτελούν το «αντίδοτό» του.
Την δεδομένη στιγμή ο πληθωρισμός κινείται στα όρια του 40% σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τουρκίας, όμως ανά συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών όπως τα τρόφιμα και η στέγη, ο πραγματικός πληθωρισμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Αυτή λοιπόν η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ενίσχυσε την καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας, που όμως μακροπρόθεσμα θεωρείται η σωστή κίνηση. Κάτι που φάνηκε από την επιστροφή στα χαμόγελα για το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιεί ράλι ανόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ